Een veilige website: drie do’s en don’ts

Hackers richten zich niet alleen op de populaire websites van grote bedrijven. Ze kunnen ook proberen jouw website te hacken, bijvoorbeeld om de gegevens van je klanten te stelen. Wil je voorkomen dat jouw website gehackt wordt? Dan is het belangrijk veel aandacht te besteden aan de beveiliging van je site. Wij vertellen je graag op welke manier je dit het beste kunt doen. Zo lees je op deze pagina wat de drie do’s en don’ts zijn voor een veilige website.

Drie do’s voor een veilige website

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om jouw website gemakkelijk en snel te beveiligen. Dit zijn geen ingewikkelde handelingen, maar acties die zelfs een leek zonder enige begeleiding uit kan voeren.

Kies een goed wachtwoord voor je website

Veel mensen beveiligen hun website wel met een wachtwoord, maar hebben niet bepaald een goed wachtwoord gekozen voor hun site. Om jouw site optimaal te beveiligen, kies je een sterk wachtwoord. Dit is niet een wachtwoord als ‘1234’ of ‘wachtwoord’, maar een wachtwoord met letters, cijfers en het liefst ook een of meerdere leestekens.

Download alleen veilige bestanden

Wil je een nieuw design downloaden voor je website of wil je jouw site uitbreiden met een plugin? Dan download je altijd een veilig bestand. In bestanden kunnen namelijk virussen zitten, die hackers kunnen gebruiken om in jouw site te komen. Door alleen betrouwbare en veilige bestanden te downloaden, kun je deze manier van hacking voorkomen.

Beveilig je klantgegevens extra goed

Tot slot is het verstandig de klantgegevens in je database extra te beschermen. Dit doe je door een wachtwoord op dit deel van de database te zetten. Kies ook in dit geval een sterk wachtwoord en niet ‘1234’ of ‘wachtwoord’. Met een goed wachtwoord bescherm je jouw klantgegevens optimaal, zodat geen enkele hacker deze gegevens kan stelen en misbruiken.

Drie don’ts voor een veilige website

Bovenstaande dingen moet je wel doen als je jouw website wil beveiligen, maar er zijn ook enkele dingen die je zeker niet moet doen. Wij sommen de drie belangrijkste dingen voor je op.

Gratis hosting afnemen

Gratis hosting klinkt misschien interessant, maar de gratis hostingpakketten zijn nooit goed beveiligd. Neem je gratis hosting af voor jouw website, dan is de kans groot dat je een keer gehackt wordt. Je bespaart misschien wel geld met gratis hosting, maar je kunt er ook veel problemen mee krijgen. Host jouw website daarom nooit gratis, maar altijd bij een betrouwbare hoster.

Je CMS nooit updaten

Het is belangrijk het CMS (Content Management Systeem) van je website regelmatig te updaten. Is er een update beschikbaar, dan kun je deze het beste zo snel mogelijk installeren. Doe je dit niet, dan ontstaan er beveiligingslekken. Deze lekken kunnen hackers gebruiken om jouw website in te komen.

Je website nooit controleren

Tot slot is het belangrijk je website regelmatig te controleren op de aanwezigheid van malware. Doe je dit nooit, dan weet je niet of jouw website besmet is. Dit betekent dat je niet weet of je website wel helemaal veilig is. Er zijn diverse (gratis) tools die je kunt gebruiken om je website snel en gemakkelijk te testen op malware. Neem jezelf voor deze tools eens per maand te gebruiken en je weet zeker dat je site onbesmet en veilig is.