Eigen website maken – waar moet ik beginnen?

Een eigen website maken is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Door de komst van gebruiksvriendelijke CMS (Content Management Systeem) systemen heb je binnen enkele uren of zelfs minuten een website online.

Toch zijn er veel mensen die niet weten waar ze moeten beginnen en wat ze precies nodig hebben voor het maken van een eigen website. Wij gaan je in dit artikel op weg helpen met het maken van een eigen website.

Eigen website maken – Benodigdheden

Wat heb je nodig voor het maken van een eigen website:

  1. Een domeinnaam
  2. Een webhosting (provider)

Een domeinnaam:

Een domeinnaam is niets minder dan de naam van je website. Bijvoorbeeld www.je-eigen-naam.nl of www.je-bedrijfs-naam.nl. Wanneer mensen deze URL in de adresbalk typen krijgen ze jou website te zien. Je moet echter wel een webhosting hebben anders zien bezoekers vaak de landingspagina van het bedrijf waar je het domein hebt geregistreerd.

Kosten voor een .nl domein zijn gemiddeld € 9,95 per jaar.

Een webhosting (provider):

Om te zorgen dat je website altijd bereikbaar is sluit je een webhosting af bij een hosting bedrijf. Je huurt een klein stukje van een server waar je al je afbeeldingen, internetbestanden en andere inhoud in op kunt slaan. Zo is je website altijd online.

Kosten voor een hosting verschillen enorm. Je kan voor € 1,95 p/m al klaar zijn maar voor de grotere websites zit je al rond de € 19,95 p/m.

Eigen website maken – Stappenplan

Voordat je kunt beginnen met het maken van je eigen website zijn er een aantal stappen (punten) die je moet doorlopen. Ga dus niet meteen een domeinnaam registreren en een hosting vastleggen.

  1. Doelgroep (voor wie ga ik deze website maken?)
  2. Doel (hobby, zakelijk, geld verdienen etc.)
  3. Stem je domeinnaam af op het product of onderwerp.
  4. Verwacht je veel bezoekers? (Dit i.v.m. afnemen van een hosting pakket.)
  5. Ga je grote bestanden plaatsen? (Dit i.v.m. afnemen van een hosting pakket.)

Dit zijn slechts enkele punten waar je rekening mee dient te houden voordat je begint met een eigen website maken. Naar onze mening zijn dit wel een van de belangrijkste punten voordat je begint met het maken van je eigen website.

Eigen website maken – Hoe nu verder?

Domeinnaam registreren

Als je het bovenstaande hebt gedaan dan kun je een domeinnaam gaan registreren. Op deze website hebben wij een overzichtelijke tabel gemaakt van verschillende bedrijven waar je een domeinnaam kunt registreren.

Hoe ga jij je eigen website maken?eigen website maken

Voordat je een webhosting afsluit is het handig om te weten hoe jij je eigen website wilt gaan maken (bouwen). Je kunt er voor kiezen om je website helemaal zelf te bouwen in HTML en CSS. Dit is echter wel een tijdrovende klus en je dient er kennis van te hebben. Wij raden je aan om gebruik te maken van een CMS (Content Management Systeem).

Ga jij de uitdaging toch aan dan raden wij je deze W3schools website aan. Hier kun je alle informatie vinden over het maken van je eigen website.

Er zijn tegenwoordig tal van CMS systemen en als je er geen verstand van hebt dan is de keuze niet eenvoudig. In een eerder artikel hebben wij Joomla en WordPress met elkaar vergeleken. Dit zijn tot op heden de grootste CMS systemen die er zijn. Zowel Joomla als WordPress is geheel gratis te gebruiken en beide zijn erg gebruiksvriendelijk. Joomla en WordPress maken gebruik van thema’s (templates) waarmee je eenvoudig het begin van je website op kunt zetten.

Webhosting huren

Wat voor een soort webhosting moet ik nu nemen?

Joomla hosting:

Grote zakelijke website, kleine of grote particuliere website, forums en grote portals.

WordPress hosting:

Kleine tot gemiddelde zakelijke websites, kleine tot gemiddelde particuliere websites, kleine tot grote blog websites.

Ga je toch zelf aan de slag dan kun je een normale particuliere hosting of een zakelijke hosting afsluiten.

Magento hosting:

Ben je van plan een eigen webshop (webwinkel) te beginnen dan kun je een speciale Magento hosting afsluiten. Wat Magento precies inhoud kun je vinden in ons artikel “Wat is Magento?“.

Wij raden je aan om het domeinnaam en de webhosting bij hetzelfde bedrijf af te nemen. Vooral als je nog een leek bent op dit gebied.

Eigen website maken – Aan de slag

Is je domeinnaam geregistreerd en heb je de juist webhosting gevonden? Yes, dan kun je nu eindelijk beginnen met het maken van je eigen website! Als je de keuze hebt gemaakt om je eigen website met Joomla of WordPress te maken dan kun je ze op onderstaande links downloaden. Op deze websites is ook een forum aanwezig waar je eventuele vragen kunt stellen.