Geschikte webhosting voor een beginnende websitehouder

Wanneer je aan de bouw van een eerste website begint, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Zo dien je vooraf na te denken over een passend design voor de website, kun je alvast nadenken over de inhoud hiervan, enzovoorts. Ook niet onbelangrijk is het registreren van een domeinnaam en een webhostingpakket. Een domeinnaam uitzoeken is vaak niet eenvoudig. Houd de domeinnaam kort en krachtig, is het advies wat vaak gegeven wordt! In de afgelopen jaren zijn een groot aantal domeinnamen al geregistreerd, wat het niet makkelijker maakt om tot een passende domeinnaam te komen.

Zo lastig als het uitzoeken van een goede domeinnaam is, zo lastig kan het ook zijn om een geschikt webhostingpakket te vinden. Past het webhostingpakket bij de omvang van je website? Is de aanbieder van het webhostingpakket betrouwbaar? Enzovoorts. Je wilt immers voorkomen, dat je website straks een groot deel van de tijd niet te bezoeken is.

Verschillende soorten webhosting voor websites

Webhostingpakketten worden in verschillende soorten aangeboden. Kijk bijvoorbeeld eens naar het verschil tussen shared webhosting en VPS-hosting. Onder een VPS verstaan we een Virtual Private Server. Het gebruik van een VPS is interessant, wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van andere partijen. Als de website van een andere partij wordt aangevallen, mag dit bijvoorbeeld geen invloed hebben op de bereikbaarheid van je eigen website. Iets wat wel het geval kan zijn bij shared webhosting.

Daarbij is VPS-hosting geschikt voor partijen, die hun server geheel naar eigen inzicht in willen kunnen stellen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om zelf een besturingssysteem op de server te installeren, om bedrijfsapplicaties op de server te draaien, enzovoorts. Dergelijke mogelijkheden heb je niet, wanneer je voor shared webhosting zou kiezen.

Shared webhosting het populairst onder starters

Toch is het shared webhosting wat de populairste oplossing is onder startende websitehouders. Dit valt onder meer te verklaren, door de eenvoud die een shared webhostingpakket biedt bij het opzetten van een website. Na het afnemen hiervan, kan een content management systeem (CMS) als WordPress of Joomla, met een klik op de knop geïnstalleerd worden. Ook het aanmaken van een nieuw e-mailadres voor je website is vaak heel eenvoudig!

Een andere reden om voor shared webhosting te kiezen als startende websitehouder, zijn de lage kosten hiervan. Voor shared webhostingpakketten betaal je aanzienlijk minder, dan voor VPS-hosting. Mede door het feit dat de mogelijkheden van shared webhosting beperkter zijn. Voor een beginnende websitehouder hoeft dit echter geen belemmering te zijn.

Omvang van het shared webhostingpakket

Wanneer je voor een shared webhostingpakket kiest, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Deze pakketten worden in verschillende formaten aangeboden. Het verschil zit hierbij in de ruimte die je op een server hebt, het aantal bezoekers wat je kunt ontvangen, enzovoorts. Bekijk vooraf goed, hoeveel ruimte je nodig hebt om je website te kunnen laten draaien op de server. Bij een website met veel productfoto’s heb je meer ruimte nodig, dan bij een simpele informatieve website of een persoonlijke blog. Op internet kun je hier meer informatie over vinden.

Tip: vaak is het heel eenvoudig om over te stappen naar een groter webhostingpakket. Zo groeit het pakket mee met de omvang van je website.

Betrouwbaarheid van een hostingpartij

Naast de omvang van het webhostingpakket is ook de betrouwbaarheid van de hostingpartij een belangrijke graadmeter. Je wilt er zeker van zijn, dat je website nagenoeg altijd te bezoeken is. Op internet vind je veel reviews over de verschillende hostingpartijen. Dit maakt het relatief makkelijk om tot een betrouwbare hostingpartij te komen. Voor welk webhostingpakket kies jij voor je nieuwe website? Start direct met vergelijken!