Google maakt .dev domeinnamen openbaar

Vanaf 16 januari 2019 is het mogelijk om .dev domeinnamen te registreren. Google stelt zijn .dev domein namelijk open voor het publiek. Voorheen werd dit domein enkel door de zoekmachine zelf gebruikt. Het is nog niet duidelijk wat een .dev domeinnaam gaat kosten. Wel is het zeker dat de registratie van de unieke domeinnamen midden januari start.

Het .dev domein

Als je niet actief bent als ontwikkelaar, heb je wellicht nog nooit van het .dev domein van Google gehoord. Om te bepalen of een .dev domeinnaam wel of niet interessant is voor jou, is het goed om je kort in dit domein te verdiepen.

Het .dev domein van Google geeft website- en softwareontwikkelaars de mogelijkheid om hun projecten in de etalage te zetten. Wat het .dev domein uniek maakt, is het feit dat dit domein helemaal veilig is. Dit komt omdat het domein op de HSTS preload lijst staat. Dit betekent dat .dev websites altijd gebruik maken van een veilige https-verbinding. Met .dev kun je een project dan ook veilig een podium geven.

De registratie in drie fases

De registratie van een .dev domeinnaam start op 16 januari 2019. Google heeft onlangs bekend gemaakt dat de registratie niet direct op 100 procent start. Deze wordt namelijk uitgevoerd in drie fases.

De eerste fase

De eerste fase start op 16 januari en eindigt op 19 februari. Deze fase is enkel voorbehouden aan ontwikkelaars die in het bezit zijn van een geregistreerd handelsmerk. Dit wil zeggen dat alleen ontwikkelaars met handelsmerk een .dev domeinnaam kunnen registreren in de eerste fase. Waarom? Simpelweg omdat Google wil voorkomen dat mensen met de verkeerde bedoelingen op grote schaal .dev domeinnamen gaan registreren, om deze domeinnamen vervolgens te misbruiken.

De tweede fase

De tweede fase start op 20 februari en eindigt op 28 februari. Deze fase is dan ook beduidend korter dan de eerste registratiefase. De tweede fase wordt ook wel de Early Access fase genoemd. Tijdens deze fase kun je vervroegd een .dev domeinnaam registreren, maar dan wel voor een iets hogere prijs. Wil je voorkomen dat anderen jouw beoogde .dev domeinnaam registreren? Dan kun je in de Early Access fase een .dev domein kopen, zodat anderen dit later niet meer kunnen doen.

De derde fase

De derde fase start na 28 februari. In deze fase kan iedereen een .dev domeinnaam registreren. Omdat de Early Access fase voorbij is, vervallen de verhoogde kosten van de .dev domeinnamen. Dit betekent dat je in de derde fase een .dev domeinnaam kunt afsluiten voor de standaard prijs.

Wat deze prijs is, is nog niet bekend. Google heeft namelijk nog niets bekend gemaakt over de prijzen van .dev domeinnamen. Naar verwachting worden de prijzen aan het eind van het jaar nog bekend gemaakt.

Iets voor jou?

Wil jij ook een .dev domeinnaam registreren? Houd de registratie van de domeinnamen dan goed in de gaten. Heb je een handelsmerk, dan kun je vanaf 16 januari een .dev domeinnaam registreren. Zonder handelsmerk kun je een domeinnaam registreren in de tweede of in de derde fase van de registratie. Houd er rekening mee dat je in de tweede fase iets duurder uit bent.