Een hostingpakket afsluiten: dit zijn de zes soorten hosting

Voor je een hostingpakket afsluit voor jouw website, moet je kiezen wat voor soort hosting je voor jouw site af wil nemen. In totaal zijn er vijf soorten hosting, die allemaal weer bepaalde voor- en nadelen met zich meebrengen. Ben jij benieuwd welke soorten hosting er zijn, zodat je kunt bepalen welke hosting het beste bij jou past? Lees dan meer over de zes soorten hosting op deze pagina.

Gratis hosting

Voor gratis hosting hoef je niets te betalen. Wel wil de hostingprovider achter het hostingpakket toch iets aan je verdienen en daarom worden er bij een gratis hostingpakket vaak advertenties op jouw website geplaatst. Je betaalt niets voor jouw hostingpakket, maar je moet wel advertenties plaatsen op jouw website om de hostingprovider toch iets te laten verdienen.

Shared hosting

Bij shared hosting worden er meerdere websites op één server gehost. Dit betekent dat je geen eigen server krijgt, maar jouw server met andere klanten moet delen. Het is goedkoper dan een hostingpakket met eigen server, maar je hebt wel minder vrijheden bij shared hosting. Met deze webhosting kun je jouw server namelijk niet zelf inrichten, aangezien je de server moet delen.

Dedicated hosting

Waar je bij shared hosting jouw server moet delen met andere websites, is dit bij dedicated webhosting niet het geval. Je krijgt een eigen server, die je helemaal naar wens in kunt (laten) richten. Wel betaal je hier meer voor dan bij shared hosting.

Bij dedicated hosting krijg je echt een fysieke server, ofwel een server die je aan kunt raken en ergens neer moet zetten. Heb je geen plek in huis of op kantoor om deze server neer te zetten? Dan kun je ook een VPS hostingpakket afsluiten, ook wel een Virtual Private Server hostingpakket genoemd. Bij dit hostingpakket krijg je geen fysieke server, maar krijg je een digitale server die je voor jouw website mag gebruiken. Net zoals bij dedicated hosting het geval is, hoef je deze server niet met andere klanten en dus met andere websites te delen.

Cloud hosting

Bij clous hosting sluit je al je apparaten aan op een netwerk van aan elkaar gekoppelde servers. Begeeft één server het, bijvoorbeeld door een storing of door een hack? Dan is er niets aan de hand, want de andere servers die aan jouw apparaten gekoppeld zijn kunnen dit gewoon opvangen. Dit maakt cloud hosting veiliger en stabieler dan veel andere vormen van hosting.

WordPress hosting

WordPress hosting is webhosting voor WordPress websites. Je kunt dit hostingpakket alleen afsluiten als je gebruik maakt van dit CMS. Maak je inderdaad gebruik van WordPress, dan is WordPress hosting zeker interessant voor jou. Deze webhosting is namelijk helemaal afgestemd op het CMS van jouw website en dus extra goed en betrouwbaar.

Reseller hosting

Beheer je meerdere websites, voor jezelf of voor je klanten? Dan kun je deze websites hosten door een reseller hostingpakket aan te schaffen. In dit geval word je zelf een soort hostingprovider, maar dan wel alleen voor je eigen websites of de websites van je klanten. Heb je een eigen internetbureau, dan is het zeker interessant om reseller hosting aan te bieden. In dit geval kun je jouw klanten namelijk zelf hosten, waardoor je meer controle hebt op de webhosting en bovendien een extra zakcentje kunt verdienen als je geld vraagt voor jouw hosting.