Magento SEO – Deel 1
Magento staat bekend om zijn zoekmachine vriendelijke opbouw en is in vergelijking met andere e-commerce platformen ook één van de beste op het gebied van SEO. Toch zijn er zelfs bij Magento verbeterpunten en deze gaan we in dit artikel behandelen.
Magento SEO – De basis
Magento SEO – URL’s
Om te beginnen is het verstandig om Server URL Rewriting aan te zetten. Deze instelling kun je vinden onder System -> Configuration -> Web – Search Engines Optimization. Aangezien je toch op deze pagina bezig bent is het net zo handig om meteen naar “Add store Code to Urls” onder “Url Opstions” te gaan. In de meeste gevallen is het beter om deze functie op “No” te zetten. Dit komt je Magento SEO namelijk ten goede.
Magento SEO – WWW of non-WWW
Onder “Unsecure” en “Secure” kun je de Basis URL vinden. Hier kun je een voorkeursdomein instellen. Je hebt de keuze tussen een www en een non-www versie van je URL. Wanneer je hier een keuze in maakt is er geen redirect (doorverwijzing) van de www naar de non-www URL en andersom. Alleen de ingegeven instelling zal werken. Daarom is het verstandig om altijd een 301 redirect te maken via een .htaccess bestand met mod_rewrite. Met de onderstaande code kun je een 301 redirect maken van de www versie van je webshop naar de non-www versie van je webshop.
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.voorbeeld.nl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://voorbeeld.nl/$1 [R=301,L]
Je kunt ook je “index.php” redirecten naar de root van je website met onderstaande code:
RewriteBase / RewriteCond %{THE_REQUEST} ^[A-Z]{3,9} /index.php HTTP/
RewriteRule ^index.php$ http://www.mydomain.com/ [R=301,L]
Mocht je Magento geïnstalleerd hebben in een submap (bv: http://www.voorbeeld.nl/magento/)
dan kun je het met de onderstaande code doen:
RewriteBase /magento/ RewriteCond %{THE_REQUEST} ^[A-Z]{3,9} /magento/index.php HTTP/
RewriteRule ^index.php$ http://www.mydomain.com/magento/ [R=301,L]
Magento SEO – Header Instellingen
Wanneer je Magento net hebt geïnstalleerd dan is de standaard titel van je Magento webshop “Magento Commerce”. Dit moet natuurlijk veranderd worden in je bedrijfsnaam of merk product wat je aanbiedt. Enkele tips waar je op moet letten wanneer je een titel gaat maken.
- Zoekmachines hechten meer waarde aan de woorden aan het begin van de zin of titel. Zorg er dus voor dat je belangrijke zoekwoorden aan het begin van je titel staan.
- Mensen die door de zoekresultaten scrollen kijken voornamelijk naar de eerste woorden van het resultaat. Als de zoekwoorden in het begin van de titel staat dan is de kans groter dat er op geklikt wordt.
Hoe kun je nu deze standaard title van Magento veranderen in je eigen titel? Ga naar Configuration -> Design -> HTML Head. Daar kun je een goede titel voor je website instellen. Deze titel wordt alleen gebruikt op pagina’s waar geen aangepaste titel is ingesteld. Je moet hier denken aan pagina’s als “Contact” en “Populaire Zoekopdrachten”.
Wanneer je titel van je website op alle pagina’s wilt toevoegen kun je dit doen met de “Title Prefix”. Het is echter een beter idee om deze Prefix leeg te houden. Dit geldt ook voor de “Default Discription” en de “Default Keywords”. Voor pagina’s die nog in productie zijn kan het handig zijn om de “Default Robots” op “NOINDEX, NOFOLLOW” te zetten. Pagina’s worden op deze manier niet opgenomen in de Index van Google. Let er echter wel op dat je alle andere applicaties op “INDEX, FOLLOW zet.
Nu is het tijd om het <head> element in je webshop onder handen te nemen. Om je Magento SEO nog beter te maken is het een goed idee om de nieuwe canonical tag toe te voegen in de <head> van je website. Dit kan eenvoudig met de Module voor Magento die Yoast heeft ontwikkelt.
Het kan gebeuren dat wanneer je met Twitter een campagne maakt (Google Analytics) er variabelen aan je URL worden toegevoegd om zo het verkeer te kunnen volgen. Google zal deze URL ook lezen en wat je krijgt is dat Google 2 verschillende URL’s in zijn Index heeft staan met dezelfde content. Google zal dit zien als dubbele content en dit is slecht voor je Magento SEO. Met de plugin van Yoast heb je dit zo verholpen.
Een ander element in de <head> van je website is de meta robots. Magento veranderd om een of andere reden de meta robots die niet zijn ingesteld automatisch in de volgende meta tags:
<meta
name="robots"
content="*"
/>
Wanneer je dit niet aanpast kan dit leiden tot een raar gedrag van zoekmachines. Om deze lege meta-tags te verwijderen van je Magento Webshop kun je de volgende plugin installeren (Yoast MetaRobots Module). Deze plugin is wederom ontwikkeld door Joost de Valk.
Magento SEO – CMS Pagina’s
Op het eerste gezicht lijkt het er op dat Magento wat CMS functionaliteiten mist. Toch is Magento voor het meeste gebruikers flexibel en snel genoeg. Één van de voordelen van Magento is dat je elk aspect van een pagina kunt aanpassen. Nadat je elke pagina voorzien hebt van degelijke content kun je de SEF URL, Identifier en pagina titel instellen. Daarna ga je naar het tabblad Meta Data en vul je een beschrijving in voor elke pagina waarmee je wilt ranken binnen de zoekresultaten van Google.
Keywords zijn tegenwoordig niet zo belangrijk meer dus deze kun je leeg laten. De beschrijving van een pagina heeft een erg belangrijke functie, namelijk mensen laten klikken. Daarom is het belangrijk om de aandacht van een eventuele bezoeker te trekken met deze tekst. De enige juiste beschrijving van een pagina is een handgeschreven beschrijving. Wanneer je er toch aan denkt om automatische beschrijvingen te laten generen dan kun je dit net zo goed niet doen. Laat het dan voor wat het is en Google zal zelf een snippet (beschrijving) maken met de content (keywords) die hij vind op de desbetreffende pagina.
Magento SEO – Optimaliseer je Categorieën
Magento biedt je de mogelijkheid om de naam van je product categorieën toe te voegen aan je URL’s. Deze functionaliteit is echter niet volledig en je kan problemen krijgen met dubbele content en dit is nadelig voor je Magento SEO. Daarom is het verstandiger om deze functionaliteit uit te zetten. Dit kun je doen door naar System -> Configuration -> Catalog -> Search Engine Optimalization te gaan. Daar heb je de mogelijkheid om “Use categories path for product URL’s” op nee te zetten.
Nu we dit gedaan hebben is het tijd om meer details toe te voegen voor elke product categorie. Ga naar Catalog -> Manage Categories. Daar kun je verschillende velden aanpassen waarvan de volgende het belangrijkst zijn:
- Meta Discription -> Hier kun je een aantrekkelijke beschrijving maken van je product categorie. Houdt er rekening meer dat mensen deze beschrijving zullen zien in de zoekresultaten van Google.
- Page Title -> Deze kun je leeg laten. Magento zal dan automatisch de naam van je product categorie pakken en de naam van bovenliggende categorie of pagina. Wanneer je besluit het handmatig te doen dan is de titel exact hetgeen wat je ingevuld hebt.
- URL Key -> Probeer de URL zo kort mogelijk te houden maar wel met een belangrijk keyword erin. Het is altijd verstandig om koppelwoorden als “en” en “de” uit je URL te halen.
Voor elke pagina kun je de Naam, Page Title, Description en Meta data instellen. Dit is ideaal wanneer je een webshop hebt met meerdere talen.
Magento SEO – Optimaliseer je Producten
Het optimaliseren van je Product pagina’s is vergelijkbaar met die van je Categorieën. Je kunt de Meta informatie instellen voor elke Product pagina. Houdt wel rekening met het instellen van je Meta Title. Deze overschrijft namelijk de volledige pagina titel, inclusief die van je Categorie wanneer je deze niet handmatig hebt ingesteld.
Een belangrijk aspect wat vaak vergeten wordt bij Magento SEO zijn de afbeeldingen. Vaak worden deze afbeeldingen er zomaar opgezet en worden er geen logische namen en alt tags aan deze afbeeldingen gegeven. Wij raden je aan dit wel te doen. Op deze manier kun je wat extra bezoekers naar je website krijgen, bijvoorbeeld door mensen die op Google Afbeeldingen zoeken naar een bepaald product.
Magento veranderd de namen van afbeeldingen automatisch in de titel van het desbetreffende product. Dit geldt ook voor je title en alt tags. Deze informatie kun je zelf ook instellen. Onder het tapje “Images” bij de Product Informatie kun je voor elk product handmatig informatie meegeven aan de afbeelding.
Magento SEO – Magento Hosting
Heb je nog geen Magento webshop en je leest dit artikel uit voorbereiding? Kijk dan eenst op onze pagina waar wij Magento Hosting Providers vergelijken! Hier worden enkele gorte en betrouwbare hosting partijen met elkaar vergeleken.
Dit was deel 1 van Magento SEO. Wilt u meer tips voor uw Magento SEO? Lees dan nu “Magento SEO Deel 2” en “Magento SEO Deel 3“.
Reacties zijn gesloten