Snelheid website testen en verbeteren (WordPress)

De snelheid (laadtijd) van je website is erg belangrijk, zowel voor de bezoekers als voor de pagerank bij Google. De snelheid van je website heeft invloed op de bounce-rate van je bezoekers. Bezoekers zullen je website sneller verlaten als zij lang moeten wachten tot een pagina geladen is. Ook heeft het invloed op je positie binnen de Google zoekresultaten. Wij raden je dus aan je website te testen op de snelheid en waar er verbeteringen nodig zijn deze door te voeren.

Meer tips om hoger in de organische zoekresultaten van Google te komen? Lees ons artikel over “SEO tips“.

In dit artikel behandelen wij in enkele stappen hoe jij je website kunt testen op de snelheid en hoe je eventuele verbeteringen kunt toepassen.

Snelheid website testen

Er zijn enkele tools die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te testen. Wijzelf maken gebruik van Pingdom en GTMetrix om de snelheid van onze website te testen. Je kunt op beide websites de locatie van de server kiezen. Wanneer de servers waar je website op wordt gehost in Nederland staan kies dan bij PingDom Amsterdam en bij GTMetrix London.

Pingdom:

snelheid website testen pingdom

GTMetrix:

snelheid website testen gtmetrix

Vul je domeinnaam in net als op bovenstaande afbeeldingen en klik op “Go” of “Test now”. Je website wordt op alle punten gecheckt die belangrijk zijn voor de snelheid van je website. Wanneer alle punten zijn doorlopen zul je een rapport krijgen met cijfers en mogelijke verbeter punten.

Voorbeeld uitslag Pingdom:

snelheid website testen uitslag pingdom

De meeste punten om je de snelheid van je website te verbeteren gaan we nu behandelen.

Snelheid website verbeteren – Maak gebruik van Cache

Bezoekers op je website navigeren door je website en komen op verschillende pagina’s. Elke pagina wordt opgebouwd uit afbeeldingen en scripts om zo een geheel te vormen naar jouw wensen. Al deze informatie wordt uit verschillende bronnen ingeladen. Als dit bij elke pagina opnieuw moet gebeuren dan vertraagd dit je website enorm. De oplossing hiervoor is door te cachen. Een cache is simpel gezegd een geheugen waar al deze opgevraagde bestanden tijdelijk worden bewaard (opgeslagen). Bestanden die in een cache zijn opgeslagen kunnen vele malen sneller worden ingeladen en dit komt de snelheid van je website ten goede. WordPress heeft hier verschillende plugins voor maar de meest gebruikte (en misschien wel beste) zijn WP Super Cache en W3 Total Cache.

Wil je meer weten over deze twee WordPress cache plugins? Lees dan ons speciale artikel over WordPress Cache Plugins. Hier vind je meer informatie en testen wij beide plugins op de laadtijd van pagina’s in verschillende omstandigheden.

Snelheid website verbeteren – Gebruik niet te veel WordPress plugins

Probeer niet te veel plugins te gebruiken voor je website. Alle plugins moeten worden ingelezen als je een nieuwe pagina inlaad. Hierdoor wordt je website naar loop van tijd ontzettend traag. Je kunt niet zomaar zien welke plugins je website nu vertragen. Hiervoor kun je de plugin P3 installeren. Deze plugin laat precies zien welke plugins er de snelheid van je website negatief beïnvloeden. Je kunt dan overwegen een plugin volledig te verwijderen of misschien te vervangen voor een soortgelijke plugin die minder snelheid van je website vergt. De P3 plugin kun je na het testen natuurlijk ook deactiveren en verwijderen. Hetzelfde geldt voor andere plugins die je niet gebruikt of nodig hebt. Deactiveer en VERWIJDER deze plugins.

Snelheid website verbeteren – Verklein je CSS en JS bestanden

Bijna iedere website maakt tegenwoordig gebruik van CSS en JS bestanden. Deze bestanden kunnen soms erg groot worden en bij het inladen beïnvloeden ze de snelheid van je website als ze niet gecomprimeerd zijn. Het comprimeren van deze bestanden stelt niet veel voor maar is erg effectief. Je verwijdert eigenlijk alleen de witte regels die in het bestand zitten en niet nodig zijn.

Voorbeeld CSS bestand:

Normaal:

H1{

margin: 0 0 10px;

color: #000;

padding: 5px;

font-weight: bold;

}

Gecomprimeerd:

H1{margin:0 0 20px; color: #000; padding: 5px; font-weight: bold;}

Je ziet wel dat het gecomprimeerde gedeelte eenvoudiger is in te laden dan het eerste (meest voorkomende) gedeelte.

Om dit te bereiken kun je er voor kiezen om het handmatig te doen of een plugin te gebruiken die dit automatisch voor je doet. Handmatig kun je de bestanden laten comprimeren op Refresh-sf.com. Wil je het automatische laten doen door middel van een WordPress plugin dan kun je de bwp-minify plugin downloaden en installeren. Mocht je gebruik maken van de W3 Total Cache plugin dan is het niet nodig om de bwp-minify plugin te installeren. W3 Total Cache beschikt ook over een optie die je CSS en JS bestanden kunnen comprimeren.

Snelheid website verbeteren – Google Libraries

Wanneer je website gebruikt maakt van Javascript effecten (bijvoorbeeld bewegende banners en sliders) dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je gebruik maakt van jQuery. Deze bestanden staan vaak op je eigen server en moeten worden ingeladen bij elke pagina. Bestanden die niet gecomprimeerd zijn zorgen er dan voor dat je website snelheid verliest.

De meeste Javascript libraries (niet allemaal dus) worden ook door Google zelf gehost. Als je de snelheid van je website wilt verbeteren doe je er verstandig aan om gebruik te maken van deze libraries.

Op deze manier hoef je dus geen bestanden aan te roepen op je eigen server. Je bespaart bandbreedte en hoogstwaarschijnlijk zijn de servers van Google vele malen sneller dan de servers waar jou website op draait. Wil je gebruik maken van deze plugin?

Download “Use Google Libraries”

Snelheid website verbeteren – Afmetingen afbeeldingen

Zorg dat alle afbeeldingen op je website de juiste afmetingen hebben. Wil je een afbeelding weergeven van 200px x 200px zorg dan ook dat hij deze afmetingen heeft en bijvoorbeeld niet 800px x 800px is. Dit zal de snelheid van je website aanzienlijk verbeteren. Veel mensen die de WYSIWYG editor in WordPress gebruiken schalen de afbeeldingen naar een kleiner formaat. Wat er gebeurd is dat de afbeeldingen wel kleiner worden getoond maar de bestandgrote blijft hetzelfde. Om het helemaal af te maken is het ook verstandig om de afmetingen mee te geven in de code.

<img src=”afbeelding.jpg” width=”200″ height=”200″>

Afbeeldingen bevatten vaak ook bepaalde meta-data. Deze data heb je helemaal niet nodig om je afbeeldingen op een juiste manier te tonen. Met de WP Smushit plugin kun je deze meta-data uit je afbeeldingen halen. Op deze manier wordt de bestandsgrote van je afbeelding kleiner en bevordert het de snelheid van je website.

Snelheid website verbeteren – Een eigen CDN

Creëer een eigen CDN (Content Delivery Network). Met een eigen CDN plaats je alle afbeeldingen en bestanden op een externe server. Een voorbeeld is Amazon S3. Amazon S3 heeft zeer snelle server over de hele wereld. Wanneer een bezoeker nu op je website terecht komt en veel verschillende acties uitvoert dan kan de wachttijd soms hoog oplopen. Wanneer je gebruik maakt van een CDN dan omzeil je dit probleem aangezien alle bestanden van een externe server worden geladen. Je belast je eigen server niet waardoor je website sneller laad dan voorheen.

Je kunt het ook op een andere manier doen en gebruik maken van een subdomein. Plaats al de bestanden en afbeeldingen op een subdomein en vraag deze op vanuit je hoofdwebsite. De werking hiervan is niet helemaal hetzelfde en heeft beperkingen. Toch nieuwsgierig? Volg deze tutorial Shoutmeloud.

Snelheid website verbeteren – Test je website nu nog een keer

Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen test dan nogmaals de snelheid van je website. Wij zouden het leuk vinden om te horen of al deze stappen hebben gewerkt in het versnellen van je website.