Update je CMS

Update je Content Management Systeem (CMS)

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een Content Management Systeem (CMS) voor het onderhouden van websites. Wanneer je gebruik maakt van een CMS dan is het noodzakelijk dat je deze regelmatig update. Als je dit namelijk niet doet kan dit vervelende gevolgen hebben voor je website. Hackers kunnen zo bijvoorbeeld misbruik maken van je verouderde CMS. Hoe kun je dit nu het beste tegengaan?

Waarom is het updaten van je CMS belangrijk?

CMS
De ontwerper van het CMS voegt regelmatig nieuwe functies toe of verbeterd bestaande functies binnen het CMS. Wanneer je CMS dus up to date blijft kun je gebruik maken van deze nieuwe functies en kun je altijd de laatste plugins installeren. Dit zijn echter niet de belangrijkste redenen om je CMS te updaten. De belangrijkste reden is dat je website minder gemakkelijk gehackt kan worden.

Wanneer je niet weet waar je de laatste versie van je huidige CMS kunt vinden is het beste om dit in Google in te typen. Vaak vind je op de eerste pagina’s waar je naar zoekt. Zo niet:

– Laatste versie WordPress
– Laatste versie Joomla
– Laatste versie Magento
– Laatste versie Drupal

Hoe gaan de hackers van tegenwoordig te werk?

Ieder CMS is opgebouwd uit belangrijke scripts die de werking van je website bepalen. Deze scripts kunnen echter altijd een beveiligingslek bevatten. De hackers van tegenwoordig zoeken via de zoekmachines naar website met een bekende veiligheidslek. Via zo’n lek kunnen hackers belangrijke data stelen, verwijderen of misschien wel schadelijke software installeren en verspreiden via jouw website. Wanneer een hacker bijvoorbeeld schadelijke software verspreid via jouw website is het mogelijk dat de bezoekers hier een melding van krijgen in de browser die zij gebruiken. Bezoekers zullen hierdoor je website verlaten omdat deze als onveilig wordt gezien.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Wanneer er een beveiligingslek wordt gevonden in een CMS dan zal de maker hiervan vaak snel een nieuwe update uitbrengen. Door een update uit te voeren voorkom je dat hackers alsnog misbruik kunnen maken van dit beveiligingslek. Het beste wat je kunt doen is regelmatig naar updates zoeken van bestaande plugins en je CMS. Wanneer je website al is gehackt is het verstandig om een back-up terug te plaatsten van je website. Een back-up maak je door regelmatig al je website bestanden op te slaan op een harde schijf, usb-stick of cd-rom. Wil je meer weten over hoe je het beste je website kan beveiligen? Lees het artikel: Hoe moet ik mijn website beveiligen?.

Maak je gebruik van WordPress, Joomla, Magento of Drupal dan heb je ook extensies of plugins die automatisch een backup kunnen maken van je database en bestanden.

Wij vergelijken op deze website ook enkele CMS hosting pakketten. Wellicht helpt onze vergelijking in het maken van een keuze.

WordPress Hosting
Joomla Hosting
Magento Hosting
Drupal Hosting