Wat is een SSL verbinding?

Wat is nou precies een SSL verbinding? De afkorting SSL staat voor Secure Sockets Layer. Misschien zegt dit je helemaal niks, daarom gaan we SSL behandelen in het volgende artikel. SSL is een “protocol” dat voor een betere beveiliging zorgt op het internet. Tegenwoordig werken een aantal webhosting aanbieders al standaard met SSL maar er zijn er nog genoeg waar dit een extra optie is.

Sinds kort is het ook mogelijk om te mailen via SSL en zelfs je FTP kun je via een SSL verbinden laten lopen. Sommige webhosting aanbieders brengen nog extra kosten in rekening maar over het algemeen is het gratis te gebruiken.

Wanneer je besloten hebt gebruik te willen maken van SSL met een HTTP protocol (https://website.nl) dan raden we je aan bij de desbetreffende webhosting aanbieder gebruik te maken van een VPS (Virtual Private Server). Als je al over een webhosting beschikt kun je dit regelen met je webhosting provider. Heb je echter nog geen webhosting provider neem dan eens een kijkje in het overzicht van webhosting aanbieders en hun pakketten.

SSL gebruiker via de mail

Wil je gebruik maken van een SSL verbinding via de mail dan moet je instellingen aanpassen op je mailserver. Ook de poort van de mailserver moet worden aangepast. Dit kun je doen in het programma maar mee je e-mails verstuurd.

Als je gebruik maakt van e-mail dan maak je gebruik van een inkomende mailserver om al je e-mails te ontvangen en van een uitgaande mailserver om al je e-mails te kunnen versturen.

Beide mailservers dienen te worden aangepast wanneer je gebruik gaat maken van een SSL verbinding. Nu wil je er natuurlijk achter komen wat je adres is en hoe je deze gemakkelijk kunt wijzigen. Dit is voor elke webhosting provider verschillend dus raden we je aan om contact op te nemen met je huidige webhosting provider.

SSL Poortnummer wijzigen

Zoals al eerder gezegd dien je ook de poorten van je e-mail te wijzigen voor je gebruik kunt maken van een SSL verbinding. Deze poorten vind je vaak terug op de website van de desbetreffende webhosting provider. Kun je het niet vinden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de support afdeling en zij zullen je deze informatie graag toesturen.

MOET ik gebruik maken van een SSL verbinding

SSL VerbindingNiks moet en je kunt gewoon blijven mailen met de instellingen die je nu hebt. Een SSL verbinding kun je gebruiken wanneer je meer behoefte hebt aan beveiliging.

SSL / HTTPS ranking factor Google

Google heeft duizenden ranking factoren waarmee zij een positie van een pagina en of website bepalen in de zoekresultaten. Vaak kondigen zij deze ranking factoren niet aan. Wij waren dus erg verbaast dat Google openbaar bekend maakte dat zij HTTPS als ranking factor gingen inzetten.

De HTTPS ranking factor is geen onderdeel van een update als Google Panda of Google Penguin maar functioneert volledig zelfstandig. HTTPS is slechts een kleine ranking factor en je zult het hoogstwaarschijnlijk niet eens direct merken.

Moet ik nu direct overstappen op HTTPS?

Nee, als je niet overstapt op HTTPS dan zal je niet direct negatieve effecten ervaren. Ook hoef je er niet vanuit te gaan dat je direct dikke vrienden bent met Google wanneer je gebruik maakt van HTTPS.

Wij adviseren daarom dan ook om niet halsoverkop over te stappen op HTTPS. Er zitten namelijk nog wat haken en ogen aan. Als je toch over wilt stappen op HTTPS dan raden wij je aan eerst dit artikel te lezen op emerce.nl.

Begin je met een nieuwe website dan raden wij wel aan dit meteen met een SSL certificaat (HTTPS) te doen.

Wanneer je nog vragen hebt over SSL / HTTPS dan kun je deze onder aan de pagina stellen of contact op nemen met je webhosting provider.