Wat is SPAM?

Tegenwoordig spreekt iedereen al erg makkelijk over ‘spam’, maar wat betekend spam nu eigenlijk en wat houdt het in? Spam kan je niet in 1 woord uitleggen want er zijn een aantal verschillende vormen van spam. Spam wordt door vele gezien als het ongevraagd ontvangen of versturen van berichten en dit op grote schaal. De berichten die je ontvangt zijn vaak commercieel en worden verstuurt zonder dat je hier weet van hebt.

Verschillende vormen van Spam

De aller bekendste vorm van spam is ongewenste e-mail die ontvangt of verstuurt. Deze zijn vaak voorzien van een aparte en ongevraagde boodschap. Je kunt hier denken aan e-mails over het winnen van een enorme smak geld, e-mails over medicatie en zelfs e-mails die gegevens van uw bankrekening willen hebben. In de social media komt ook al een vorm van spam voor. Op Facebook wil het nog wel eens voorkomen dat je door een vriend of familielid wordt aangeraden om een filmpje te kijken. Wanneer je dit deed kwam er helemaal geen filmpje en deelde je het bericht met al je vrienden op je eigen prikbord.

De voorbeelden die we net hebben genoemd zijn allemaal voorbeelden van spam. Echter is e-mail nog steeds de meest voorkomende vorm van spam. Nu hebben veel mensen de vraag:

Wat is SPAM en hoe kan ik dit tegen gaan?

Allereerst zijn er grofweg twee vormen van spam:

  • Uitgaande spam
  • Inkomende spam

Uitgaande spam

wat is spam
Wanneer je spreekt over uitgaande spam dan wordt je e-mailadres misbruikt voor het versturen van spam berichten. Uitgaande spam is redelijk eenvoudig tegen te gaan:

  • Verander het wachtwoord van je e-mail account
  • Laat eens een goede virusscanner draaien

Inkomende spam

Als je het hebt over inkomende spam dan loopt je mailbox (of forum of gastenboek) helemaal vol met ongewenste berichten van vaak rare e-mailadressen. Tegenwoordig zitten er al vaak spamfilters bij je e-mailaccount die een deel van deze spamberichten blokkeert. Vaak glippen er toch een aantal ongewenste e-mails doorheen en je kunt dan bij je mail- of hostingprovider aangeven dat je deze berichten als spam ervaart. Ontvang je ondanks deze maatregelen nog steeds veel spam dan raden wij je aan dit te melden bij de Autoriteit Consument & Markt.

Wanneer de spam afkomstig is van je eigen website, wordt het verhaal heel anders. Je hebt de website in eigen beheer en toch blijf je veel spam ontvangen. Vaak komt er e-mail binnen via formulieren die op je website draaien. Het installeren van CAPTCHA kan soms de oplossing zijn tegen deze spam.

Wat is CAPTCHA?

CAPTCHA is een acroniem voor “Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart”. Een hele mond vol maar wat het daadwerkelijk inhoud is dat er een controle wordt gedaan of je wel daadwerkelijk een mens bent en geen internet robot. CAPTCHA is er in verschillende vormen. Zo kan het zijn dat er gevraagd wordt dat je op een bepaald plaatje klikt (het juiste). Deze vorm zie je niet vaak terug op het internet. Er wordt vaak gevraagd of je een woord, 2 woorden of een combinatie van letters en cijfers overtypt in een tekstveld. Het is niet zo dat de cijfers en letter netjes geordend naast elkaar staan. Vaak staan deze kriskras door elkaar of wordt er een streek doorheen gezet om het minder goed leesbaar te maken. Op deze manier wordt het ook lastig om te lezen voor een internet bot en wordt het spammen bemoeilijkt.

Phising

Er zijn SPAM e-mails die totaal geen kwaad kunnen en voornamelijk reclame bevatten waar je niet om gevraagd hebt. Er zijn echter ook erg gevaarlijke SPAM e-mail. Deze vragen bijvoorbeeld om je bankgegevens en andere persoonlijke informatie. TRAP HIER NIET IN! Deze manier van SPAM wordt ook wel Phising genoemd. Dit zijn vaak sites die erg lijken op originele (bank)websites en hier wordt gevraagd om in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Deze informatie wordt vervolgens opgeslagen en vreemden kunnen overal bij. Dit is iets wat te voorkomen is door domweg deze e-mails direct te verwijderen naar je prullenbak. Een bank stuurt nooit een mailtje met daarin de vraag om ergens in te loggen of je bankgegevens (inclusief je pincode) te sturen. Pas dus ontzettend op voor deze manier van SPAM want deze internet fraudeurs worden er stinkend rijk van.

Wat kan ik nog meer doen om van spam af te komen?

Wanneer je het allemaal niet zo vertrouwd dan kun je de website helemaal controleren of laten controleren. Vaak worden er spam berichten verstuurd vanuit een lek in het script. Als je website helemaal is nagekeken kan het probleem verholpen zijn door wat aanpassingen in het script. Probeer dan ook altijd updates te installeren van je CMS systeem zodat deze altijd up-to-date is. (Update je CMS)