Website statistieken – Alternatieven voor Google Analytics

Tegenwoordig wil iedereen graag zijn website statistieken monitoren. Het meest voor hand liggende analyse platform is bij de meeste dan ook Google Analytics. Wijzelf gebruiken dit ook maar zijn na een tijd overgestapt op Clicky. In dit artikel gaan we enkele alternatieven voor Google Analytics behandelen, maar eerst gaan we eens kijken naar Google Analytics zelf.

website statistieken Google Analytics

Website statistieken – Google Analytics

Google Analytics wordt wereldwijd gebruikt door zowel particulieren als grote organisaties. Google Analytics biedt vele handige statistieken aan maar heeft ook zo zijn nadelen. Allereerst de voordelen van Google Analytics:

 • Google Analytics is volledig gratis te gebruiken
 • Je kunt eenvoudig rapporten generen
 • Eenvoudige koppeling met Google Adwords campagnes
 • Veel keuze uit verschillende soorten statistieken
 • Koppelen van meerdere websites is vrij eenvoudig

Deze voordelen zijn slechts een greep uit de vele voordelen die Google Analytics biedt. De meeste gebruikers zijn over het algemeen nog steeds er enthousiast over Google Analytics. Toch zijn er nog enkele nadelen die gebruikers doet twijfelen:

 • Niet iedereen wilt informatie met Google delen. (Dit gebeurd bij Analytics wel)
 • Je wilt elke unieke bezoeker op de voet volgen in zijn acties. (Niet mogelijk)
 • Google Analytics biedt te veel mogelijkheden waardoor het onoverzichtelijk wordt.

Vooral door deze laatste 2 punten hebben wij besloten om over te stappen naar een ander systeem voor onze website statistieken.

Enkele Alternatieven voor Google Analytics

website statistieken Clicky

Website statistieken – Clicky

Clicky is het nieuwe systeem wat wij gebruiken voor onze website statistieken. We gebruiken Google Analytics er nu naast voor statistieken die Clicky niet biedt. Clicky maakt het mogelijk om een bezoeker nauw te volgen in zijn acties. Je ziet op welke pagina een bezoeker binnen komt en je kunt heel zijn pad volgen tot het verlaten van je website. Daarnaast kun je bij Clicky ook zien met welke provider je website is bezocht en in sommige gevallen kun je de exacte bedrijfsnaam zien die je website heeft bezocht. Helaas zijn niet alle functies van Clicky gratis, voor $79.99 per jaar kun je gebruik maken van de Premium versie van Clicky. Enkele voordelen van Clicky:

 • Het individueel analyseren van bezoekers
 • Clicky beschikt voor een WordPress plugin en een mobiele App
 • Informatie over provider en of bedrijf dat je website bezoekt

Zoals hiervoor vermeld zijn niet alle functies van Clicky gratis. Ben jij echter iemand die graag alles in de gaten houdt dan is het de investering meer dan waard!

website statistieken Slimstat

Website statistieken – Slimstat

Een ander alternatief voor Google Analytics is de gratis plugin Slimstat voor WordPress. Je kunt deze plugin eenvoudig installeren en de website statistieken bekijken vanuit de backend van WordPress. Vergeleken met JetPack geeft Slimstat uitgebreide statistieken weer. Slimstat is echter veel minder uitgebreid dan Google Analytics, Clicky of Piwik. De plugin Slimstat is verder uit te breiden met add-ons die je kunt kopen. Voor $15 kun je een add-on installeren die, net als bij Clicky, de provider informatie beschikbaar stelt. Je kunt dan zien vanuit welke organisaties je website bezocht wordt.

website statistieken Piwik

Website statistieken – Piwik

De software van Piwik is open-source en kan door iedereen gebruikt worden. De installatie van Piwik moet echter wel op een eigen server gebeuren. Deze installatie is niet ingewikkeld en wordt duidelijk uitgelegd maar het is natuurlijk minder gemakkelijk dan Google Analytics of Clicky. Je kunt Piwik een beetje vergelijken met Google Analytics. Het voordeel van Piwik is echter dat alle gegevens (statistieken), in tegenstelling tot Google Analytics, alleen voor jezelf beschikbaar zijn.

website statistieken Jetpack

Website statistieken – Jetpack

Jetpack is bij ons het laatste alternatief voor Google Analytics. Jetpack is een plugin die is ontwikkeld door het bedrijf Automattic. Automattic is het bedrijf achter WordPress en heeft deze plugin beschikbaar gesteld. De statistieken van Jetpack zijn niet veelzijdig en je hebt niet veel opties zoals bij de voorgenoemde software. Jetpack is voldoende wanneer je genoegen neemt om in grote lijnen de statistieken van je website te monitoren.