Wat houden uptime en downtime in?

Als je op de website van een willekeurig hostingbedrijf krijgt, is de kans groot dat je in aanraking komt met de termen ‘uptime’ en ‘downtime’. Wil jij een contract afsluiten bij de beste hostingprovider, maar weet je niet zo goed wat de termen ‘uptime’ en ‘downtime’ betekenen? Lees dan in dit artikel waar deze begrippen voor staan en je hebt meer kennis om het beste hostingpakket af te sluiten voor jouw website.

Uptime: de tijd dat een website beschikbaar is

De uptime van een website is in feite simpelweg de periode waarin een website beschikbaar is. Dit betekent dat de uptime van een website staat voor de periode waarin een website online staat en dus bereikt kan worden door internetgebruikers. Wordt er een uptime van 99 procent aangeboden door een hostingprovider, dan garandeert dit bedrijf dat jouw website 99 procent van de tijd online staat als je een hostingpakket afsluit bij de betreffende aanbieder. De meeste hostingbedrijven hanteren een uptime percentage van 99 tot 99,9 procent.

Downtime: de tijd dat een website niet beschikbaar is

Downtime is in feite simpelweg het tegenovergestelde van uptime. Heeft een hostingbedrijf 1 procent downtime, dan betekent dit dat de websites die dit bedrijf host maximaal 1 procent van de tijd niet beschikbaar zijn. Het is logisch dat je een bedrijf zoekt met zo veel mogelijk uptime en zo min mogelijk downtime, want je wil natuurlijk dat jouw website zo veel mogelijk online staat.

Om een hostingbedrijf te vinden met een hoog percentage aan uptime en een laag percentage aan downtime, wordt aangeraden om hostingproviders met elkaar te vergelijken. Vraag actief naar de uptime en/of downtime van een hostingbedrijf en sluit pas een pakket af als je tevreden bent met de percentages die je krijgt.