Blog website maken

Wil je al tijden een blog website maken, maar weet je niet hoe je daar het beste mee kunt beginnen? Heb je geen technische kennis, maar wil je wel zelf aan de slag? Lees dan verder voor meer informatie en tips voor het maken van je eigen blog website.

Wat is een blog website?

Als je regelmatig op internet surft, dan heb je ongetwijfeld al heel wat blogs gelezen. Informatieve of inspirerende teksten die online worden gepubliceerd. Soms zijn blogs persoonlijk, andere blogs zijn zakelijk. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan reisblogs, beautyblogs of foodblogs. Een blog is dé manier om waardevolle informatie, inspirerende verhalen, ervaringen, of bepaalde producten en diensten te delen met vrienden, familie, klanten en onbekenden. Jouw blog is voor iedereen leesbaar. En het is de perfecte methode om de content van je website te verrijken.

Hoe maak je jouw eigen blog website?

Nog steeds enthousiast over het idee om een eigen blog website te maken? Dan is het de hoogste tijd om daarmee van start te gaan. Met onderstaande stappen maak je in ieder geval een goed begin:

Hosting en domeinnaam aanschaffen

Jouw eigen blog website heeft een adres nodig en een stukje ruimte op het wereldwijde web. We starten daarom met het aanschaffen van een domeinnaam en hosting. Op onze website vind je tal van hostingproviders waar je terecht kunt. In veel gevallen is een goedkoop hostingpakket voldoende om van start te gaan.

WordPress kiezen als website maker

Kennis van programmeren is vandaag de dag allang niet meer nodig voor het maken van een website. Door gebruik te maken van een website builder of website maker kan werkelijk iedereen een eigen website bouwen. Website builders kennen daarbij wel meer beperkingen dan website makers met open source software. Wij raden daarom aan gebruik te maken van WordPress. Deze software is gratis en zó populair, dat meer dan 42% van alle websites gemaakt is met dit CMS. Het is bovendien eenvoudig in gebruik en biedt tal van mogelijkheden om ontwerpen en functionaliteiten aan te passen en toe te voegen.

Template kiezen

Of je nu kiest voor een website builder als Wix of voor een CMS als WordPress, je start je website blog veelal met een template. Dit scheelt veel werk en biedt een mooie basis. Zeker als je kiest voor een template dat dichtbij jouw wensen ligt. Hoe minder je hoeft aan te passen, hoe sneller je blog website online staat.

Voor WordPress gebruikers valt er op het gebied van templates veel te kiezen. Een goede keus is bijvoorbeeld Astra. Het Astra WordPress thema is niet voor niets al meerdere jaren verkozen tot beste WordPress thema. Door Astra te combineren met de Elementor WordPress Builder creëer je een krachtige tool met een visuele bouwer waarmee je je website volledig naar wens maakt.

WordPress thema Divi en de bijbehorende Divi Builder zijn net zo’n sterke combinatie. En met de voorgemaakte templates van Divi staat jouw webontwerp binnen enkele minuten voor je klaar.

Handige plugins voor jouw WordPress blog

Als WordPress is geïnstalleerd en het juiste thema is gekozen, dan kun je deze aanvullen met handige plugins. Plugins zijn niet noodzakelijk, maar wel heel erg handig bij het maken van jouw eigen blog website. Ze zijn ontwikkeld om het onderhouden van je blog eenvoudiger te maken en om extra functionaliteiten aan je website of aan je dashboard toe te voegen. Het is dus zeker de moeite waard om het aanbod te bekijken om te zien welke plugins je wil gaan inzetten. Voor de start van je eigen blog kunnen we onderstaande plugins van harte aanbevelen:

WPForms

Met WPForms maak je in een handomdraai formulieren voor op je website.

Yoast SEO

Een SEO plugin die je bakken met tijd bespaart door je te helpen al je webpagina’s te optimaliseren voor betere vindbaarheid.

Askimet

Askimet is dé plugin voor het tegenhouden van spam reacties op je website.

WPDiscuz

Reacties achterlaten op je website is nooit meer hetzelfde als je WPDiscuz gebruikt. Handig en heel effectief als je graag contact hebt met je lezers.

Tips voor een goede blog website

Een eigen blog website maken gaat met bovenstaande stappen zeker lukken. Maar je wil natuurlijk ook succesvol zijn. Met de grote hoeveelheid concurrenten is dat niet altijd eenvoudig. We delen daarom nog een aantal handige tips:

Kies een interessant onderwerp

Wat voor de één interessant is, is dat natuurlijk niet voor iedereen. Maar belangrijk is dat jij het onderwerp van je blog voorlopig nog boeiend vindt. Dit helpt je om consistent aan je blog te blijven werken en maakt het schrijven leuker en makkelijker.

Biedt meerwaarde

Onderscheid je van concurrenten door je blog zo uitgebreid en compleet mogelijk te maken. Zorg dat je meerwaarde biedt, daar komen lezers keer op keer voor terug!

Kies voor een snel blog website template

Trage websites scoren slecht in de zoekresultaten en zullen als gevolg minderen bezoekers aantrekken. Je WordPress thema of website builder template spelen in deze snelheid een belangrijke rol.

Kies een template dat past bij jouw wensen

Thema’s en templates bestaan uit vormgeving en techniek, maar hebben ook ieder hun eigen gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Hoe beter het thema past bij wat jij voor ogen hebt, hoe minder tijd je hoeft te besteden aan het aanpassen van de templates.

Veiligheid staat voorop

Om te voorkomen dat je gehackt wordt of dat iemand zomaar jouw website kan binnendringen, is het belangrijk te kiezen voor een veilige template, een sterk wachtwoord, een SSL-certificaat en tweestapsverificatie.

Verdiep je in marketing

Hoe beter je bent in marketing, hoe meer bezoekers je naar je website kunt trekken. Verdiep je daarbij ook in wat jouw doelgroep wil weten en hoe jij ze kunt helpen. Door je content hierbij aan te sluiten, zorg je voor tevreden bezoekers.

Gebruik goede afbeeldingen

Een blog bestaat uit tekst én beeld. Even Googlen en een afbeelding kopiëren is in de meeste gevallen in strijd met de auteursrechten. Zorg voor aantrekkelijke foto’s en haal deze van websites als Pixabay, Unsplash of Pexels.

Conclusie: Hoe kan jij je eigen blog maken?

Of je nu wil starten met een hobby blog of dat je zakelijk wil bloggen voor klanten, iedereen kan een eigen blog website maken. Doorloop de stappen uit dit blog en gebruik de tips in je voordeel voor een goede start. En misschien nog wel het belangrijkste: heb plezier. Want als jij het leuk vindt om aan je blog website te werken, dan is dat zichtbaar in alles wat je post.