WordPress Cache Plugins

WordPress is een erg bekend en veel gebruikt CMS maar eigenlijk is het een best zwaar platform. Met zwaar bedoelen wij dat een WordPress website niet erg snel is. Er zijn tegenwoordig een hoop dingen die je kunt doen om de snelheid van je WordPress website te verbeteren. Het meest effectieve is het installeren van een cache plugin.

Wanneer iemand een bezoek brengt aan jou website dan wordt er veel informatie opgevraagd bij de webhosting provider. Bezoekers verzenden onder andere een request (aanvraag) voor afbeeldingen, CSS en Javascript. Ook moet de content op een WordPress pagina worden opgevraagd uit de database. Dit alles draagt bij aan de totale laadtijd van je website. Een database-aangedreven platform, zoals WordPress, genereert inhoud dynamisch. Dit betekend dat er bij elke pagina opnieuw informatie wordt opgevraagd. Wanneer een artikel niet vaak wordt aangepast kan dit onnodig zijn. WordPress cache plugins lossen dit op door het creëren van een statische pagina van alle bestaande  inhoud. Deze pagina’s worden getoond aan de bezoekers en het kan de laadtijd van je website erg verminderen.

In dit artikel gaan wij twee bekende WordPress cache plugins met elkaar vergelijken.

W3 Total Cache of WP Super Cache?

WordPress Cache Plugins
De 2 meest bekende, en gebruikte, WordPress cache plugins van zijn W3 Total Cache en WP Super Cache.

W3 Total Cache

Wij gebruiken voor al onze WordPress websites W3 Total Cache. Voornamelijk omdat dit bekend terrein is voor ons.

Wanneer je de W3 Total Cache plugin installeert loopt de plugin de gehele installatie met je door. Mochten er nog functies zijn die ingeschakeld moeten worden dan zal de plugin je hier op attenderen. W3 Total Cache beschikt voor ontzettend veel functies en er is weinig dat de plugin niet kan doen. Een nadeel is echter wel dat het aantal opties voor een onervaren gebruiker overweldigend kunnen zijn. Gelukkig zijn de standaard instellingen van W3 Total Cache al voldoende voor de meeste WordPress gebruikers. De wat geavanceerdere instellingen hoef je dan ook niet te wijzigen.

W3 Total Cache biedt ook ondersteuning voor plugins als WordPress SEO en CloudFlare. Ook werkt het goed met alle Content Delivery Netwerken (CDN). Nogmaals schrik niet van de vele opties die W3 Total Cache biedt. Wanneer je geen verstand hebt van wat je aan het doen bent laat dan gewoon de standaard instellingen staan. Deze zijn meer dan voldoende om de snelheid van je WordPress website op te krikken. Wil je toch gebruik maken van de geavanceerde instellingen dan raden wij je aan dit door je hosting provider te laten doen. Ook kun je kiezen voor een speciale WordPress hosting. Deze hosting pakketten zijn vaak geoptimaliseerd voor WordPress.

WP Super Cache

WP Super Cache is de meeste populaire WordPress cache plugin. De plugin toont statische pagina’s aan 99% van je bezoekers door het gebruik van PHP, mod rewrite of legacy caching.

WP Super Cache is erg eenvoudig te configureren. Het enige wat je hoeft te doen is cache activeren in het tabblad “Easy”. Wanneer je de wijziging opslaat zal de plugin al beginnen met het cachen van al je pagina’s.

Bij geavanceerde instellingen kun je kiezen van welke soort caching je gebruik wilt maken. WP Super Cache beschikt over de mogelijkheid om andere plugins in WP Super Cache te laden. Deze plugins zullen dan snelle geladen zijn dan andere plugins. Dit geldt voor Bad Behavior, Jetpack Mobile Theme, en WPTouch. WP Super Cache biedt ook ondersteuning voor content delivery netwerken.

Al met al is WP Super Cache ook een uitstekende WordPress cache plugin. Het biedt een betere gebruikerservaring dan W3 Total Cache en het beschikt wel over alle functionaliteiten die je nodig hebt.

Welke WordPress cache plugin is nu beter?

Dit verschilt per website en per gebruiker maar er zijn enkele tests gedaan met de plugins. De laadtijd van een website is gemeten met een kale WordPress installatie en met een installatie met verschillende soorten plugins.

De geïnstalleerde WordPress plugins tijdens de test:

  1. bbPress
  2. Flowplayer Playlist
  3. GD Star Rating
  4. Smooth Slider
  5. WooCommerce
  6. Yet Another Related Posts (YAARP)
  7. YOURLS Link Creator

Dit zijn de testresultaten:

Zonder Cache PluginWP Super Cache
Zonder Plugins3.9 sec2.5 sec
Met Plugins5.4 sec3.3 sec
W3 Total Cache met MinifyW3 Total Cache zonder Minify
Zonder Plugins1.5 sec1.4 sec
Met Plugins2.7 sec3.4 sec