Een hack herkennen en oplossen
Iedere website kan gehackt worden. Velen denken dat alleen bekende websites van grote bedrijven gehackt worden, maar in feite proberen hackers allerlei soorten websites binnen te dringen. Dit betekent dat ook jij het slachtoffer kunt worden van hacking. Maar hoe herken je een hack en wat moet je doen als je website inderdaad gehackt is? Je leest het in dit artikel.
Zo herken je een hack
Soms zie je het direct als je website gehackt wordt, soms houdt een hacker zich koest. In dit geval is het lastiger om een hack te herkennen. Toch zijn er enkele dingen waaraan je kunt zien dat jouw website gehackt is. Zie je bijvoorbeeld bestanden staan die je zelf niet geplaatst hebt en die niet bij de standaardbestanden van je CMS horen? Dan is de kans groot dat een hacker deze bestanden geplaatst heeft. In dit geval is er sprake van een hack.
Ook als je bestanden ziet staan met vreemde namen, bijvoorbeeld met een verkeerde spelling of cijfers en letters door elkaar, is de kans groot dat je gehackt bent. Een CMS werkt doorgaans niet met bestanden die zulke vreemde namen hebben. Heb je het betreffende bestand niet zelf geplaatst, dan is de kans groot dat hier een hacker achter zit.
Tot slot kun je een hack herkennen aan bestanden met een punt voor de bestandsnaam. Staat er een punt voor de naam van een bestand, dan gaat het namelijk om een verborgen bestand. Dit zijn bestanden die extra gevoelig zijn voor infectie.
Een hack op de juiste manier oplossen
Is jouw website inderdaad gehackt? Dan is het belangrijk om snel én op de juiste manier te handelen. Dit doe je door jouw website eerst offline te halen. Je hoeft je website niet voor altijd uit te schakelen, maar bij een hack is het tijdelijk offline halen van je site wel een must. Staat je site niet online, dan kun je internetgebruikers in ieder geval niet schaden met jouw hack.
Als je website eenmaal offline gaat, ga je op zoek naar de schadelijke bestanden. Deze verwijder je direct. Met speciale tools kun je controleren of jouw website inderdaad helemaal vrij is van schadelijke bestanden. Met een virusscanner controleer je of alle virussen verwijderd zijn. Is dit het geval, dan kun je jouw website opnieuw installeren. Dit doe je alleen als je website inderdaad helemaal ‘schoon’ is.
Heb je jouw website opnieuw geïnstalleerd, dan ben je nog niet klaar. Nu is het namelijk van belang om te achterhalen waar het lek van jouw website zit. Kun je het lek zelf niet vinden? Dan kun je een expert inhuren om je website eens goed onder de loep te nemen. Heb je het lek gevonden, dan is het belangrijk dit lek direct te dichten. Doe je dit niet, dan kan de hacker je website namelijk weer opnieuw hacken en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Eventueel kun je extra plugins, tools en functies gebruiken om je website nog veiliger te maken.
Tot slot verander je het wachtwoord van je website. Je weet namelijk niet of de hacker jouw oude wachtwoord weet. Kies een sterk wachtwoord, dat de hacker niet gemakkelijk kan raden. Met jouw nieuwe wachtwoord kun je je website optimaal beveiligen, om een hack in de toekomst te voorkomen.
Reacties zijn gesloten