Vijf veelgestelde vragen over het opzeggen van een domeinnaam
Als je een domeinnaam niet langer wil gebruiken, kun je deze bij je hostingprovider opzeggen. Heb je nog nooit een domeinnaam opgezegd bij jouw provider, dan is het niet zo vreemd dat je hier enkele vragen over hebt. Om je een handje te helpen in dit proces, beantwoorden we in dit artikel de vijf meest gestelde vragen over het opzeggen van domeinnamen.
Waarom zou je een domeinnaam opzeggen?
Je zegt een domeinnaam op als je deze niet langer wil gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een domein geregistreerd voor jouw bedrijf en is je bedrijf failliet? Dan heb je dit domein niet langer nodig. Door de domeinnaam op te zeggen, voorkom je dat je iedere maand geld blijft betalen voor een url die je niet meer gebruikt.
Je kunt je domein ook opzeggen als de naam van je bedrijf veranderd is en je niets meer aan je oude domein hebt. Toch raden wij je aan dit niet te doen. Surfen klanten naar jouw oude url, dan komen ze namelijk op een niet-bestaande of andere website terecht. Weten ze jouw bedrijf niet op een andere manier te vinden, dan loop je omzet mis. Verander je de naam van je bedrijf, dan kun je jouw oude domeinnaam beter houden. Mensen die naar deze url surfen, stuur je direct door naar je nieuwe website.
Wanneer kun je een domeinnaam opzeggen?
In feite kun je een domeinnaam altijd opzeggen. Wel kan het zo zijn dat je nog een tijdje moet blijven betalen voor jouw url. Heb je bijvoorbeeld een contract afgesloten voor een jaar en zeg je jouw domein op na 6 maanden, dan is het opzeggen niet gratis. Sommige hostingproviders berekenen in dit geval een boete, andere providers laten je simpelweg de rest van de contractduur voor het domein betalen. Krijg je een mail dat je jouw domein moet verlengen, dan kun je deze altijd kosteloos opzeggen. Dit is zo bij iedere hostingprovider in Nederland.
Hoe kun je een domeinnaam opzeggen?
Welke stappen je moet volgen om een domein op te zeggen, verschilt per hostingprovider. Doorgaans doe je dit gewoon in de online klantomgeving van de hostingprovider. In sommige gevallen moet je een mail sturen naar jouw provider. Hoe je jouw domeinnaam precies op moet zeggen, lees je op de website van de hostingprovider waar jij klant bent.
Kun je een opzegging nog annuleren?
In sommige gevallen is het mogelijk jouw opzegging te annuleren. Wel kan dit alleen als je domeinnaam nog niet opgeheven is. Of en hoe je jouw opzegging kunt annuleren, verschilt per hostingprovider. Neem contact op met jouw provider om te achterhalen of het annuleren van je opzegging mogelijk is en zo ja, hoe je dit dan moet doen.
Kun je een domeinnaam heractiveren na opzegging?
Ben je te laat voor het annuleren van je opzegging, dan is het soms nog mogelijk jouw domeinnaam te heractiveren. Dit is alleen mogelijk als jouw hostingprovider dit aanbiedt en als jouw domeinnaam nog niet vrijgegeven is voor herregistratie. Wil je jouw domeinnaam heractiveren, dan raden wij je aan contact op te nemen met je hostingprovider. Jouw provider kan je vertellen of dit mogelijk is en zo ja, hoe je jouw domein dan precies kunt heractiveren.
Is je oude domein weer vrijgekomen, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen de url opnieuw te registreren.
Reacties zijn gesloten