.nl extensie het populairst bij zakelijke registrants

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) voert regelmatig marktonderzoek uit om de Nederlandse hostingmarkt nog beter in kaart te brengen. Zo heeft SIDN onlangs onderzocht welke domeinnamen zakelijke registrants het liefst registreren. Zakelijke registrants zijn mensen die een zakelijke domeinnaam registreren, bijvoorbeeld voor een webwinkel of voor een zakelijke website. Uit dit onderzoek is gebleken dat maar liefst 73 procent van de zakelijke registrants een .nl domeinnaam neemt.

Domeinnamen met .nl extensie het populairst

De meeste mensen die een domeinnaam willen registreren voor hun bedrijf, kiezen voor een domeinnaam met .nl extensie. Onervaren registrants, ofwel mensen die voor het eerst een domeinnaam registreren, doen dit omdat de .nl domeinnaam snel en gemakkelijk geregistreerd kan worden. De .nl extensie staat namelijk altijd bovenaan in het lijstje met extensies, als je een domeinnaam wil registreren.

Ervaren registrants, ofwel mensen die al vaker (zakelijke) domeinnamen hebben geregistreerd, kiezen voor de .nl extensie om een andere reden. Zij kiezen namelijk voor deze extensie omdat zij het betrouwbare imago van de .nl domeinnaam waarderen. Is de domeinnaam die ze willen registreren bezet? Dan kiezen ze liever voor een andere domeinnaam, dan dat ze dezelfde naam registreren onder een andere extensie. Dit bewijst wel dat de .nl domeinnaam erg populair is onder zakelijke registrants.

Andere populaire extensies

De .nl domeinnaam is veruit het populairst onder zakelijke registrants, maar er zijn ook enkele andere extensies die regelmatig gekozen worden in het registratieproces. Dit zijn de extensies .com, .nu, .eu, .org, .be en .de. Sommige extensies, zoals bijvoorbeeld de .com extensie en de .de extensie, zijn interessant voor ondernemers die internationaal opereren. Andere extensies worden gekozen als een .nl domeinnaam bezet is, zoals bijvoorbeeld vaak bij de .net extensie gebeurt. Veel ondernemers kiezen in dit geval liever een hele andere domeinnaam met .nl extensie, maar dit gebeurt niet altijd. Daarom worden ook .net domeinnamen, .org domeinnamen en .eu domeinnamen nog regelmatig geregistreerd.

Beschrijvende domeinnamen zijn populair

Verder blijkt dat steeds meer ondernemers voor een beschrijvende domeinnaam kiezen. Dit is geen domeinnaam met de handelsnaam van hun bedrijf, maar een naam die duidelijk uitlegt wat de klant op deze website gaat vinden. De beschrijvende domeinnaam is dan ook lekker duidelijk, maar wel minder onderscheidend dan een unieke domeinnaam met de handelsnaam van de organisatie. Daarom zijn er ook veel ondernemers die beide soorten domeinnamen registreren, zowel de domeinnaam met de handelsnaam van de organisatie als een beschrijvende domeinnaam.