De juiste domeinnaam kiezen voor goede SEO: 5 tips

De domeinnaam die je kiest, heeft een indirecte invloed op de positie van jouw website in de zoekresultaten van Google. Door de juiste domeinnaam te registreren, kun je ervoor zorgen dat jouw site iets hoger scoort en je meer bezoekers trekt via Google. In dit artikel geven we je vijf handige tips om de juiste (SEO-technische) domeinnaam te registreren. Hoe meer je rekening houdt met deze tips bij het vastleggen van jouw domeinnaam, des te zoekmachine vriendelijker de url van jouw website is.

Tip 1: kort en krachtig

Sommige ondernemers denken dat een lange domeinnaam hen helpt hoger in de zoekresultaten van Google te komen. In een lange url kun je inderdaad veel zoekwoorden kwijt, maar toch werkt een korte en krachtige url beter. Google vindt het namelijk belangrijk dat jouw website zich volledig richt op de internetgebruiker, niet op de zoekmachine. Een domeinnaam met veel zoekwoorden is niet bepaald handig voor de internetgebruiker en wordt daarom niet beloond met een hogere positie in Google.

Tip 2: vermijd moeilijke woorden

Een domein moet gemakkelijk zijn. Daarom kun je moeilijke woorden, zoals woorden die niemand begrijpt of die niemand goed uit kan spreken, beter vermijden in de url van je website. Bijkomend voordeel is dat je (potentiële) klanten een gemakkelijke url beter kunnen onthouden. Een gemakkelijke url is dus niet alleen beter voor SEO, maar wordt bovendien beter onthouden.

Tip 3: vermijd leestekens

Is jouw domein al bezet? Dan kun je een leesteken aan de url toevoegen, zodat je de domeinnaam toch kunt registreren. Is je url zonder leestekens nog beschikbaar, dan raden wij je altijd aan een url zonder streepjes, punten en andere leestekens te registreren. Dit is niet alleen beter voor de zoekmachineoptimalisatie van jouw website, maar deze domeinnaam wordt bovendien beter onthouden.

Tip 4: kies de juiste extensie

Registreer je een .nl domeinnaam, dan laat je Google in feite zien dat je in Nederland actief bent. Hier kan de zoekmachine ook achter komen door naar de taal op je website te kijken, maar toch is die extra bevestiging aan Google nooit verkeerd. Ben je in Nederland actief, dan raden wij je simpelweg aan een .nl domeinnaam te registreren. Je kunt de .com domeinnaam registreren om te voorkomen dat concurrenten met jouw url aan de haal gaan, maar de .nl domeinnaam is voor SEO het beste.

Tip 5: vermijd hypes

Tot slot is het beter hypes te vermijden. Wat nu een hype is, is dit misschien over twee jaar al niet meer. Dit betekent dat jouw domeinnaam vanzelf minder waard wordt. Misschien over twee jaar, misschien al over twee maanden. Overigens geldt hetzelfde voor domeinnamen met straattaal. De woorden die nu veel gebruikt worden op straat, worden misschien over twee jaar helemaal niet meer gebruikt. Het is zonde als deze woorden dan nog in jouw domeinnaam terugkomen.

Domeinnamen met hypes en/of straattaal worden vaak geregistreerd om een jongere doelgroep te bereiken. Dit kan werken, maar vaak werkt dit wel tijdelijk. Wil je langer gebruik maken van jouw domeinnaam, dan raden wij je toch aan hypes en straattaal te vermijden. Je kunt je jongere doelgroep beter op een andere manier aanspreken.