SIDN: aantal fake websites flink gestegen in 2017

Uit recente cijfers van de Stichting Internet Domeinnaam Registratie Nederland (SIDN) blijkt dat het aantal fake websites dat via online advertenties meelift op de naamsbekendheid van echte bedrijven, flink is gestegen in 2017. Het gaat om een stijging van maar liefst 360 procent. In totaal vond SIDN 1526 websites met advertenties om bezoekers te misleiden. In het jaar 2016 waren er 420 van dit soort websites.

Cijfer 0 in plaats van ‘o’

Het doel is een ogenschijnlijk betrouwbare website op te zetten, van een bij voorkeur bekend bedrijf. Om de bezoeker te misleiden en te laten denken dat het om de échte website van het betreffende bedrijf gaat, wordt er een vergelijkbare domeinnaam geregistreerd. In veel gevallen wordt de letter ‘o’ in een domeinnaam vervangen met een ‘0’. Veel bezoekers zien het verschil niet en denken daarom dat ze op de juiste website terecht gekomen zijn. Vervolgens worden ze opgelicht.

Advertentiesites en phishingsites

De websites die op deze manier consumenten oplichten, zijn advertentiesites of phishingsites. Op de advertentiesites staan advertenties, waar bezoekers in veel gevallen op klikken. Gebeurt dit inderdaad, dan verdient de persoon achter de website geld. Wordt er veel geklikt, dan zijn de verdiensten al snel erg hoog. Op een phishingwebsite wordt de bezoeker daadwerkelijk opgelicht. Zo worden er veel belangrijke gegevens gestolen op deze websites, waaronder wachtwoorden en zelfs betalingsgegevens van de bezoeker.

Eerder bleek al dat het aantal phishing websites dat misbruik maakt van Nederlandse topmerken om consumenten op te lichten, in een jaar tijd met maar liefst 40 procent is gestegen.

Meer oplichting in retail sector

In 2016 werden er vooral veel fake websites opgezet in de financiële sector. Volgens SIDN is dit in 2017 veranderd. Er zijn minder fake websites in de financiële sector en meer in de retail sector. SIDN denkt dat dit te maken heeft met de beveiliging van websites in de financiële sector. In de retail sector zijn websites veel minder goed beveiligd en daarom wijken criminelen uit naar deze branche.

Tip: check de domeinnaam van een website

Ook jij kunt het slachtoffer worden van online oplichting door een fake website bezoeken. Om dit te voorkomen, raden wij je aan de domeinnaam van een website goed te controleren. Staat er een 0 in plaats van een ‘o’ of zie je een andere fout? Dan is de kans groot dat het om een fake website gaat. Deze website klik je direct weg, om vervolgens de juiste website van het betreffende bedrijf te bezoeken. Twijfel je of een website wel of niet echt is? Dan kun je de website ook beter weg klikken. Gebruik Google of een andere zoekmachine om de juiste website te zoeken en doe alleen hier je aankopen, laat alleen hier je gegevens af en klik alleen op deze website op advertenties en andere banners.