Uptime website monitoren – Top 5 services

Wat bedoelen ze nu precies met de uptime van een website? Eigenlijk is het heel simpel en de term “uptime” zegt het al. De uptime van je website betekent het percentage dat je website online (up) is. Soms doen zich er problemen voor bij een hosting provider waardoor je website tijdelijk niet bereikbaar (down) is. Dit is iets wat je zelf nooit bij kunt houden en daarom zijn er verschillende services (online applicaties) waarmee je de uptime van je website kunt monitoren. De uptime van je website is ook belangrijk voor je positie binnen Google. Hier kun je meer over lezen in het artikel “Positie in Google als je website tijdelijk offline is“.

In dit artikel gaan wij enkele, gratis en betaalde, services behandelen waarmee je dit eenvoudig kunt monitoren.

uptime website monitoren uptimerobot

Uptime website monitoren – UptimeRobot

Aantal sites dat je kunt monitoren:
Aantal controle momenten:
Methode voor meldingen:
Kosten:

50
Elke 5 minuten
E-mail, RSS, SMS, Twitter
Gratis

De software van UptimeRobot kijkt elke 5 minuten naar de status van je website. Komt hij een probleem tegen dan gaat hij verder kijken. Blijven de problemen zich voordoen dan maakt UptimeRobot hier meteen een melding van. Je hebt zelf de keuze hoe je deze melding wilt ontvangen. Dit kan via E-mail, RSS, SMS of via Twitter. UptimeRobot is ontwikkeld door twee developers die vinden dat applicaties als deze goedkoop of geheel gratis moeten zijn. Daarom bieden zij deze software ook volledig gratis aan met alle functionaliteiten die het bezit.

uptime website monitoren pingdom

Uptime website monitoren – Pingdom

Aantal sites dat je kunt monitoren:
Aantal controle momenten:
Methode voor meldingen:
Kosten:

1
Zelf te bepalen vanaf 1 minuut
E-mail, SMS (tot 20 p/m), Twitter en iPhone App
Gratis (1 site en beperkingen, betaalde uitbreiding mogelijk)

Pingdom is een grote jongen binnen de betaalde partijen voor het monitoren van je website. Pingdom biedt echter ook een gratis versie aan. Deze is erg basic en je kunt maar 1 website monitoren. Pingdom heeft echter wel een app voor op de iPhone waarmee je dus overal ter wereld eenvoudig de status van je website kunt bekijken. Buiten de beperkingen in deze gratis versie is dit toch wel een pluspunt voor Pingdom. Wijzelf gebruiken Pingdom en zijn tot op heden erg tevreden.

uptime website monitoren monitorus

Uptime website monitoren – Monitor.us

Aantal sites dat je kunt monitoren:
Aantal controle momenten:
Methode voor meldingen:
Kosten:

1
Elke 30 minuten
IM, E-mail, SMS, RSS en App Android / iPhone.
Gratis (Monitis.com betaald met meer opties)

Monitor.us is gratis te gebruiken en is het kleine zusje van het betaalde Monitis.com. Monitor.us is eenvoudig op te zetten en je kunt meer dan alleen de status (uptime) van je website bekijken. Monitor.us biedt ook functionaliteiten als netwerk monitoring, server monitoring, full page-load monitoring en mobile monitoring. Met deze extra functionaliteiten onderscheidt Monitor.us zich van de andere gratis aanbieders.

uptime website monitoren internetseer

Uptime website monitoren – InternetSeer

Aantal sites dat je kunt monitoren:
Aantal controle momenten:
Methode voor meldingen:
Kosten:

1
Elke uur
E-mail en SMS
Gratis (Met beperkingen, betaalde uitbreiding mogelijk)

Als de grote en het aantal gebruikers er toe doet dan is het misschien erg interessant om te weten dat InternetSeer beweert de grootste te zijn op het gebied van website monitoring. Momenteel heeft InternetSeer meer dan 2,5 miljoen sites die zij monitoren over de hele wereld. InternetSeer heeft aardig wat kritiek gehad over de hoeveelheid e-mail marketing die zij doen. Gebruikers ontvangen regelmatig e-mails met aanbiedingen en dat kan je in de loop van de tijd erg gaan irriteren. Buiten deze (misschien irritante) e-mail marketing zijn de standaard opties van InternetSeer geheel gratis en je ontvangt aan het eind van iedere week een rapport per e-mail.
uptime website monitoren site24x7

Uptime website monitoren – Site24x7

Aantal sites dat je kunt monitoren:
Aantal controle momenten:
Methode voor meldingen:
Kosten:

1
Elke uur
E-mail
Gratis (Met beperkingen, betaalde uitbreiding mogelijk)

Site24x7 beschikt over een gratis versie maar deze is erg basic en checkt je website slechts 1x per uur. Daarnaast kun je alleen een melding laten verzenden naar je e-mail. Zoals de meeste bedrijven is ook Site24x7 een bedrijf dat vele andere functionaliteiten biedt. Wil je gebruik maken van bijvoorbeeld een page load check of meerdere websites toevoegen dan moet je hier helaas voor betalen.