Vijf redenen waarom backlinks belangrijk zijn

Backlinks zijn geen nieuwigheid in de wereld van webdesign. In de begin periode van het internet, toen alles nog vrij overzichtelijk en eenvoudig was, plaatste je als vriendendienst de url van anderen op je website, zodat jou bezoekers desgewenst naar de hunne konden browsen. Omgekeerd werd op die desbetreffende website ook jou webadres vermeld, waardoor je ook op die manier bezoekers voor jou website kon genereren. Het was niet nodig dat het onderwerp of de niche van de desbetreffende websites bij elkaar aansloten aangezien dit principe hoofdzakelijk gebruikt werd om het aantal bezoekers te verhogen en daarmee bekendheid voor de website te vergroten. Dit concept is thans verlaten en vervangen door het plaatsen van backlinks op slechts die websites die je een hogere notering in de zoekresultaten van voornamelijk Google opleveren. Je kunt deze backlinks kopen

of nog steeds de webmaster van een website vragen om je url op zijn website op te nemen. Wat het belang is van deze backlinks voor Google, vertel ik je deze blogpost.

Wat zijn backlinks

Ik hoef je wellicht niet te vertellen dat een (hyper)link de (html) code is waarmee je twee webpagina’s of websites aan elkaar verbindt. Door te klikken op deze verwijzing kom je op de desbetreffende pagina of website terecht, zonder dat je deze eerst zelf hebt hoeven op te zoeken.

Wanneer een bezoeker van je website je website of een van je pagina’s interessant of de moeite van het delen waard vindt en de link van die desbetreffende website of webpagina ergens op zijn eigen website vermeldt, spreken we van een backlink. Zijn bezoekers kunnen klikken op deze hyperlink en op die manier dus terugkoppelen naar jou website.

Het belang van backlinks voor Google en andere zoekmachines

Toen Tim Berners-Lee in 1991 de eerste website online plaatste, had hij zich wellicht niet kunnen indenken dat dit wereld wijd netwerk na 28 jaren meer dan vier miljard webpagina’s zou bevatten. Deze websites bevatten data dat gericht is op het:

– informeren;

– instrueren;

– entertainen;

– inspireren; of een combinatie van deze vier groepen zijn.

Elke website bezitter heeft graag dat de informatie die hij plaatst op zijn website zijn doelgroep bereikt, omdat het kan leiden tot een nieuwe klant of client. Meer klanten of clienten zorgen voor een hogere omzet hetgeen het uiteindelijke doel van elke ondernemer is. Voor andere – niet ondernemers- website bezitters is een website soms de manier om kennis te delen of om sociale banden met anderen aan te halen. Maar door het grote aantal websites is de kans groot dat er meerdere websites zijn die zich richten op hetzelfde onderwerp, waardoor je website niet opvalt tussen de rest. Aangezien zoekmachines de meest gebruikte manier zijn waarop personen verwezen worden naar de informatie op een website, is het thans dus belangrijk dat je website door zo een zoekmachine herkend wordt. Helemaal ideaal is het als je website tot de top vijf door Google gegenereerde zoekresultaten behoort, hetgeen dus door backlinks bereikt kan worden.Het belang van goede backlinks

Deze backlinks “zeggen” namelijk aan Google dat anderen de informatie op je website relevant genoeg vonden om het aan hun eigen bezoekers aan te bevelen. Hoe vaker een website jou website backlinked hoe hoger je rangschikking op Google zal zijn, mits de backlink aan enkele eisen voldoet. Welke deze eisen zijn lees je in een andere blogpost.

In dit artikel heb ik je verteld wat een backlink is en waarom ze belangrijk zijn voor Google. Mocht je naar aanleiding van deze blogpost met vragen zitten, dan kan je die altijd stellen. Ook indien je backlinks kopen wilt, informeren wij je graag.