Webwinkels met shared hosting vaker slachtoffer DDoS-aanval

We onderscheiden verschillende soorten hosting. Denk hierbij aan shared hosting, VPS hosting en dedicated hosting. Veel kleinere ondernemers kiezen voor shared hosting bij het afsluiten van een webhostingpakket. Shared hosting is namelijk beduidend goedkoper dan VPS hosting en dedicated hosting.

Helaas pakt de keuze voor shared hosting niet altijd goed uit. Volgens de Stichting Nederlandse Beheerorganisatie Internetproviders (NBIP) en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zijn webwinkels met shared hosting namelijk vaker het slachtoffer van een DDoS-aanval. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wat is een DDoS-aanval?

De afkorting DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Een DDoS-aanval is altijd gerecht op een server. Bij deze aanval maken tientallen tot honderden computers – vaak vanaf verschillende locaties ter wereld – verbinding met deze server. Het gevolg? De server wordt een stuk langzamer of kan zelfs onbereikbaar zijn door de DDoS-aanval. Wordt jouw server op deze manier aangevallen, dan is je website dus een stuk trager of ligt je site tijdelijk offline.

Niet het doelwit, wel schade

DDoS-aanvallen komen vaak voor, ook in Nederland. Er zijn door de jaren heen dan ook al veel Nederlandse ondernemers het slachtoffer geworden van deze online aanval. Vaak is het echter niet zo dat deze ondernemers het primaire doelwit zijn van de aanval. De meeste ondernemers die een DDoS-aanval hebben meegemaakt, zijn simpelweg ‘collateral damage’. Dit betekent dat de DDoS-aanval op een andere website gericht wordt, maar zij hier ook een slachtoffer van zijn.

Dit komt omdat je bij shared hosting je server deelt met andere partijen. Is één van deze partijen het doelwit van een DDoS-aanval? Dan heb jij hier ook last van, simpelweg omdat je dezelfde server gebruikt. Je bent niet het doelwit, maar je hebt wel schade. En deze schade kan hoog oplopen.

35 keer meer kans op schade

Uit een onderzoek van de Stichting Nederlandse Beheerorganisatie Internetproviders (NBIP) en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) blijkt dat ondernemers met shared hosting maar liefst 35 keer meer kans hebben op DDoS gerelateerde schade dan ondernemers met private hosting. Zeker in de maand december is de kans op schade groot. Dit komt omdat er in deze maand extra veel DDoS-aanvallen worden uitgevoerd.

Ruim 400 miljoen euro aan schade

Tussen juli 2017 en juni 2018 werden er maar liefst 237 DDoS-aanvallen gemeld aan de Stichting Nederlandse Beheerorganisatie Internetproviders (NBIP) en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze stichtingen schatten de schade van deze aanvallen op 425 miljoen euro. En omdat de onderzoekers 43 procent van de Nederlandse domeinnamen meten, komt de berekening van de totale potentiële schade op 1 miljard euro uit. Het probleem rond DDoS-aanvallen in Nederland is dan ook zeker groot te noemen.

Lage prijs versus veiligheid

Veel ondernemers kiezen voor shared hosting vanwege de lage prijs. Begrijpelijk, maar wij raden ondernemers aan om niet alleen naar de prijs van een hostingpakket te kijken. Een goedkoop hostingpakket is aantrekkelijk voor de portemonnee, maar kan op de lange termijn wel voor problemen zorgen. Wil je de kans op een DDoS-aanval verkleinen? Betaal dan liever iets meer en sluit een private hostingpakket af. Dit is iets duurder dan een shared hostingpakket, maar wel beduidend veiliger.