Tips om het juiste e-commerce platform te kiezen

Bij het opstarten van een eigen webwinkel dien je verschillende keuzes te maken. Zo is het allereerst belangrijk om een geschikte (domein)naam voor je webwinkel te bedenken. Leg je de focus hierbij enkel op Nederlandse consumenten, of wil je (op termijn) ook uitbreiden naar het buitenland? Dit kan van invloed zijn op de keuze die je maakt bij het registreren van een domeinnaam. Nadat je een passende naam gevonden hebt, is het zaak om een e-commerce platform uit te zoeken. Een e-commerce platform maakt het heel eenvoudig om een eigen webwinkel op te starten. De basis wordt door het platform gelegd, waarna je deze naar eigen smaak kunt veranderen.

Keuze uit verschillende e-commerce platforms

Je hebt de keuze uit verschillende e-commerce platforms, denk aan Woocommerce, Magento en Zen Card. Veel van deze platforms zijn gratis en kunnen heel eenvoudig gedownload worden van het internet! Soms biedt een host de mogelijkheid om een e-commerce platform met een klik op de knop voor je te installeren. Zo hoef je het zelf niet meer te downloaden en naar je server te verplaatsen. Dit geldt onder meer voor Magento. Bezoek deze website om meer over dit platform te lezen. Kies je voor Woocommerce, dan kun je WordPress laten installeren en vervolgens zelf naar de plug-in van Woocommerce zoeken.

Vergelijkingscriteria bij e-commerce platforms

Bij het vergelijken van e-commerce platforms zijn er nog meer punten om op te letten. Kijk bijvoorbeeld ook of zo’n platform in het Nederlands beschikbaar is. Dit maakt het makkelijker om aanpassingen door te voeren. Ook is het verstandig om te achterhalen hoe groot het netwerk achter een platform is. Des te groter het netwerk, des te sneller je een antwoord hebt bij vragen. Tot slot is het raadzaam om te kijken naar de beschikbare templates. Zeker wanneer je geen maatwerk template wilt laten ontwikkelen, is dit een belangrijk punt!