Nederlandse overheid onderzoekt nut eigen extensie

De Nederlandse overheid krijgt mogelijk een eigen domeinnaam-extensie. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar het nut van één domeinnaam-extensie voor alle websites en e-mailadressen van de overheid. In dit onderzoek worden burgers en ondernemers ondervraagd. Geeft een meerderheid aan dat er inderdaad behoefte is aan een eigen domeinnaam-extensie voor de overheid? Dan is de kans groot dat deze er vroeg of laat zal komen.

Een duidelijk onderscheid van andere websites

Staatssecretaris Knops vindt het belangrijk dat burgers en ondernemers de websites van de overheid kunnen onderscheiden van andere websites. Mogelijk maakt het gebruik van één domeinnaam-extensie het gemakkelijker om de overheidswebsites van andere websites te onderhouden. Dit moet het onderzoek van de Nederlandse overheid op de lange termijn aantonen.

In het onderzoek wordt veel aandacht besteed aan het fenomeen (spear)phishing. De overheid wil achterhalen wat het voor mensen lastig maakt om te bepalen of een e-mail daadwerkelijk van de overheid afkomstig is, of niet. Ook wil de overheid weten wat het lastig maakt om te zien of een website wel of niet van de overheid is. Met de resultaten van het onderzoek wil de overheid de juiste maatregelen nemen om (spear)phishing met fake websites en e-mails van de overheid in de toekomst te voorkomen. Omdat er jaarlijks nog altijd veel phishing-slachtoffers zijn, is dit zeker geen overbodige luxe.

Implementatie informatieveiligheidsstandaarden loopt achter

Knops vindt het belangrijk dat burgers en ondernemers erop kunnen vertrouwen dat de gegevens die de overheid verzamelt, op een veilige manier worden verstuurd. Om dit te realiseren, moeten de diverse overheden diverse implementatieveiligheidsstandaarden implementeren. Deze implementatie loopt echter achter, aldus Knops.

De implementatiegraad van de informatieveiligheidsstandaarden ligt op dit moment op 87 procent. In het begin van het jaar lag de implementatiegraad nog op 80 procent. Er is dus sprake van een verbetering in de implementatie van informatieveiligheidsstandaarden, maar staatssecretaris Knops is nog niet tevreden. Hij wil volgend jaar onderzoeken in hoeverre de implementatieafspraken behaald zijn en wat er moet gebeuren om de digitale communicatie met de overheid te verbeteren.

Wel of geen eigen domeinnaam-extensie?

Uit het onderzoek van staatssecretaris Knops moet naar voren komen of de overheid wel of geen eigen domeinnaam-extensie nodig heeft. Komt er in het onderzoek naar voren dat burgers en/of ondernemers graag zien dat de overheid een eigen extensie krijgt? Dan is de kans groot dat deze extensie er binnen enkele jaren tijd komt. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek precies wordt afgerond. Zijn de resultaten van het onderzoek bekend, dan zullen wij deze uiteraard met je delen.