5 tips om te voorkomen dat je domeinnaam gekaapt wordt

Als je jouw domeinnaam niet goed beschermt, kan deze gekaapt worden. Wordt jouw domeinnaam gekaapt, dan wordt de url door een ander bedrijf of een andere persoon gebruikt. Dit kan een concurrent zijn, maar ook een hacker. Wil je voorkomen dat jouw domeinnaam gekaapt wordt? Lees dan de tips in dit artikel om jouw url goed te beschermen.

Tip 1: registreer meerdere extensies

Ook als je helemaal niet van plan bent om de grens over te gaan met jouw bedrijf, kan het slim zijn om meerdere extensies te registreren. Registreer je naast de .nl-extensie ook de .com-extensie, de .info-extensie en/of de .org-extensie, dan voorkom je namelijk dat anderen deze domeinnamen kunnen registreren. Je gaat de domeinnamen misschien helemaal niet gebruiken, maar je kunt wel voorkomen dat anderen dit gaan doen.

Ben je wel van plan om de grens over te gaan met je bedrijf? Dan is het zeker interessant om meerdere extensies te registreren. Doe je dit direct bij het registreren van jouw .nl-domeinnaam – nog voor je daadwerkelijk de grens over gaat – dan weet je zeker dat de juiste extensies nog beschikbaar zijn als je inderdaad internationaal wil gaan.

Tip 2: stel goede contracten op

Werk je regelmatig samen met distributeurs, agenten of andere partijen? Stel dan een goed contract op. Vermeld in dit contract dat distributeurs, agenten en/of andere partijen niet bevoegd zijn om jouw domeinnaam of domeinnamen op eigen naam te registreren. Alleen als een partij dit contract wil ondernemen, ga je inderdaad in zee met dit bedrijf. Heb je al samenwerkingen met distributeurs, agenten of andere partijen en hebben zij geen contract ondertekend? Dan kun je hen nog altijd vragen om dit te doen.

Tip 3: registreer je domeinnaam op je eigen naam

Sommige ondernemers laten hun website door een externe partij bouwen. Dit is prima, maar laat je website wel op jouw eigen naam of de naam van je bedrijf registreren. Registreer je jouw domeinnaam op de naam van je webdeveloper, dan ben je niet de rechtmatige eigenaar. Dit vergroot de kans dat jouw domeinnaam gekaapt wordt. Als jouw webdeveloper je domeinnaam over wil nemen, kun je hier simpelweg vrijwel niets tegen doen. Dit wil je dan ook absoluut voorkomen.

En laat je een van je medewerkers een domeinnaam registreren? Laat deze domeinnaam dan op jouw naam zetten, niet op de naam van de betreffende medewerker. Staat je domeinnaam op de naam van je medewerker, dan is hij of zij namelijk de rechtmatige eigenaar en ook dit wil je voorkomen.

Tip 4: maak duidelijke afspraken met zakelijk partners

Richt je een bedrijf op met een of meerdere zakelijke partners? Maak dan duidelijke afspraken over de domeinnaam van jullie gezamenlijke bedrijf. Spreek bijvoorbeeld af op welke naam de domeinnaam geregistreerd moet worden én aan wie het recht op de domeinnaam toekomt bij het einde van de samenwerking. Zeker deze laatste afspraak is belangrijk, want zonder deze afspraak kan een samenwerking op een akelige manier eindigen.

Tip 5: registreer je merk

Tot slot kan het verstandig zijn om jouw merk te registreren. Registreer je jouw merk en wordt je domeinnaam – ondanks bovenstaande tips – toch gekaapt? Dan is het gemakkelijker om hier via de juridische weg iets aan te doen. Verder raden wij je aan altijd een onderscheidende handelsnaam te kiezen voor jouw bedrijf. Met een onderscheidende handelsnaam is de kans namelijk kleiner dat iemand een vergelijkbare naam registreert.