Domeinnaam bezet? Geef het niet meteen op

Je hebt niet alleen een hostingpakket nodig voor je website, maar ook een domeinnaam. De domeinnaam van jouw website is het unieke webadres dat gebruikt wordt om jouw site te bereiken. Hoe beter de domeinnaam, hoe gemakkelijker potentiële klanten jouw bedrijf kunnen vinden in de zoekresultaten van Google en hoe gemakkelijker jouw domeinnaam onthouden wordt. Heb je de perfecte domeinnaam bedacht, maar is deze domeinnaam bezet? Geef het dan nog niet meteen op, maar lees op deze pagina wat je in dit geval kunt doen.

Domeinnaam bezet? Check de website

Stel, je wil de domeinnaam loodgietersbedrijf.nl registreren. Je vult de domeinnaam in op de website van het hostingbedrijf en doet een zogeheten domeincheck. Nu zie je dat de domeinnaam al bezet is: iemand anders heeft jouw perfecte domeinnaam al geregistreerd. Veel mensen geven het in dit geval op en bedenken een andere domeinnaam op te registreren, maar dit is niet altijd nodig.

Wij raden je aan om de website van jouw ideale domeinnaam eens te openen. Is de website helemaal gevuld of is het een algemene pagina met advertenties of zelfs helemaal geen inhoud? Staan er alleen advertenties op de site of staat er zelfs helemaal niets op, dan kun je de domeinnaam wellicht nog kopen. Misschien is de huidige eigenaar van de domeinnaam namelijk wel bereid om de domeinnaam voor een goede prijs aan jou te verkopen.

Contact zoeken met de eigenaar van een domeinnaam

Om jouw ideale domeinnaam van de huidige eigenaar over te kopen, moet je contact zoeken met deze persoon. Staan er geen contactgegevens op de website, dan gebruik je de Whois van de domeinnaamextensie. Voor Nederland is dat de url https://www.sidn.nl/nc/over-nl/whois/. Vink het vak ‘uitgebreid zoeken’ aan, zoek jouw domeinnaam en je krijgt de gegevens van de eigenaar van deze url.

Je kunt de eigenaar van de url nu een e-mail sturen. Leg hem of haar uit dat je de domeinnaam graag wil kopen en vraag of dit mogelijk is. Eigenaren van domeinnamen willen hun urls niet altijd verkopen, maar soms doen ze dit wel voor een redelijke prijs. Het is in ieder geval altijd het proberen waard! Heb je geen succes? Dan registreer je gewoon een domeinnaam die nog wel vrij is.

Geen contactgegevens beschikbaar: wat nu?

Kun je de contactgegevens van de eigenaar van een url niet vinden? Dan kun je proberen de contactgegevens te achterhalen door de hostingprovider van de website te benaderen. Leg de provider uit dat je de domeinnaam over wil kopen en vraag om een e-mailadres van de huidige eigenaar. Niet alle hostingproviders geven de e-mailadressen van hun klanten, maar soms doen ze dit wel. Je kunt het in ieder geval proberen, want wie weet krijg je het e-mailadres gewoon en kun je jouw perfecte domeinnaam overnemen van de huidige eigenaar.