Ga voor een eigen domein

Sta je op het punt om een eigen onderneming te starten? Wat voor product of dienst je ook aanbiedt een website is vaak een goede manier om deze te promoten. Zonder eigen domein kunnen internetgebruikers jouw onderneming niet vinden. Dus als je een website wil opzetten dan heb je een eigen domein nodig. Dit doe je eenvoudig bij een van de vele hostingpartijen.

Wat is een domeinnaam?

Bij het opzetten van je eigen domein moet je allereerst nadenken over je domeinnaam. Dit is een unieke naam, die niemand anders gebruikt. Je gebruikt deze naam voor een website of webwinkel. Mensen zoeken op internet naar deze naam of typen het adres van je website of webshop in en komen dan bij jou uit. Vaak worden domeinnamen gebruikt voor een website, maar het is ook mogelijk om een domeinnaam aan te vragen voor een e-mailadres. Vaak is de domeinnaam gelijk aan de naam van je onderneming, maar soms moet je iets creatiever zijn omdat er van elke domeinnaam maar één is. Mocht je de pech hebben dat jouw aangevraagde domeinnaam al in gebruik is dan moet je of een andere naam voor je onderneming verzinnen of creatief omgaan met deze naam.

Kies je hostingpakket

Bij het registreren van je eigen domein moet je eerst kiezen tussen verschillende hostingpakketten. Webhosting is nodig bij het opzetten van je eigen website. Met webhosting krijg je een stukje opslag, rekenkracht en geheugen van de server. Je website en e-mail blijft werken door het uitvoeren van updates, beveiliging van de server en de server te configureren, zodat je website snel is. Bij de gekozen hostingpartij kun je kiezen uit verschillende hostingpakketten. Er zijn verschillende pakketten met allemaal hun eigen tarieven en specificaties. Je krijgt vaak bij alle pakketten gratis je eerste domeinnaam. Het is onder meer afhankelijk van je dataverkeer en schijfruimte welk pakket het beste bij jou past.

Je domein registeren

Nadat je een hostingpakket hebt gekozen, kun je je domein makkelijk en snel registeren. Kies een unieke domeinnaam en controleer of deze naam nog beschikbaar is. Zo niet dan probeer je een aantal namen totdat je een hebt gevonden die nog beschikbaar is. Je domeinnaam moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag je naam alleen letters, cijfers of een streep bevatten en geen andere tekens. Daarnaast moet hij tussen de 2 en 63 tekens lang zijn. Vul je gegevens in en je bent klaar om je website helemaal naar jouw smaak in te richten en de klanten naar jouw website te krijgen.