Extra zakcentje verdienen? Registreer slimme domeinnamen

Iedere domeinnaam is uniek. Als een domeinnaam eenmaal geregistreerd is, is het niet mogelijk exact dezelfde domeinnaam nog een keer te registreren. Dit brengt een interessante zakelijke kans met zich mee. Want wat als jij een domeinnaam registreert die voor een andere persoon of voor een bepaald bedrijf erg belangrijk is? Dan kun je hier veel geld mee verdienen.

Een domeinnaam verkopen

Registreer je een domeinnaam die voor een ander erg interessant is, dan kun je deze domeinnaam aan deze persoon of aan dit bedrijf verkopen. Voor een paar tientjes, maar ook voor een paar honderd euro of zelfs voor een paar duizend euro. Er zijn zelfs domeinnamen verkocht voor enkele miljoenen euro’s. Het gaat hierbij om standaard domeinen als Insurance.com en Internet.com.

De kans is klein dat je miljoenen verdient door een bepaalde domeinnaam te registreren, maar een paar honderd euro of een paar duizend euro kun je met gemak verdienen. Registreer je de juiste domeinnaam, ofwel een domeinnaam waar men voor wil betalen, dan ligt het geld voor het oprapen. De kans is groot dat je nu vanzelf benaderd wordt door een potentiële koper om de domeinnaam van de hand te doen.

Een voorbeeld: de Johan Cruijff Arena

Toen Johan Cruijff pas net overleden was, zijn er enkele slimmeriken geweest die bepaalde domeinnamen hebben geregistreerd. Misschien ging het om honderden domeinnamen in totaal, maar uiteindelijk waren er een paar domeinnamen die zij met flinke winst verkochten. De Amsterdam ArenA wordt namelijk op de korte termijn, ter ere van Johan Cruijff, omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena. Een paar slimme mensen zagen deze ontwikkeling al een beetje aankomen en registreerden de relevante domeinnamen voor de nieuwe arena. Het gevolg? De Amsterdam ArenA moest deze domeinnamen voor veel geld overkopen. De slimme mensen die snel de juiste domeinnamen hebben geregistreerd, hebben hier dus veel aan overgehouden.

Nu de Amsterdam ArenA de juiste domeinnamen in het bezit heeft, kan de Arena pas echt omgedoopt worden tot de Johan Cruijff Arena. Dit gebeurt naar verwachting het volgende voetbalseizoen.

Hoe kun je domeinnamen kopen?

Het is erg gemakkelijk om domeinnamen vast te leggen. Ga naar de website van een hostingprovider en je kunt direct controleren of de domeinnaam die jij wil vastleggen, nog vrij is. Is dit het geval, dan kun je deze direct op je naam zetten.

Je kunt ook voor een andere aanpak kiezen bij het registreren van domeinnamen. Volgens deze aanpak registreer je geen nieuwe domeinnamen, maar domeinen die binnenkort vrij komen. Het gaat om algemene domeinnamen, maar ook om domeinen van (bekende) bedrijven. In de lijst met domeinnamen die binnenkort vrij komen, staan zelfs domeinen die eigenlijk helemaal niet vrij moeten komen. Dit zijn bijvoorbeeld domeinnamen van bekende bedrijven, die vergeten zijn hun domeinen te verlengen. Als je een van deze domeinen vast weet te leggen, kun je veel geld verdienen door deze weer aan de betreffende organisatie aan te bieden.

Controleer de lijst met domeinen die binnenkort vrij komen regelmatig. Voor je het weet, kom je een interessant domein tegen. Ben jij degene die de domeinnaam vast weet te leggen als deze inderdaad vrij komt (soms zijn er kapers op de kust!), dan kun je hier mogelijk veel geld mee verdienen. Houd er wel rekening mee dat niet iedere domeinnaam geld oplevert. Registreer meerdere domeinen en de kans is groter dat je er in ieder geval eentje met flinke winst weet te verkopen.