Hostingproviders halen 850 neppe webwinkels offline

Steeds meer mensen winkelen online. Zelfs als je een product in een winkel om de hoek kunt halen, is het aantrekkelijk om hetzelfde product gewoon online te bestellen. Dat steeds meer consumenten online winkelen, is ook internetcriminelen opgevallen. Zij proberen van deze trend te profiteren door neppe webwinkels op te zetten. Hostingproviders hebben onlangs maar liefst 850 neppe webwinkels offline gehaald.

Fraude met neppe webwinkels

Je bent al een tijdje op zoek naar nieuwe sneakers en komt plotseling een geweldige aanbieding tegen. Sneakers die normaliter 150 euro kosten, kun je nu voor slechts 25 euro kopen. Een koopje! Je besluit de sneakers te bestellen en wacht rustig af.

Gezien de hoge korting, is de kans groot dat je jouw sneakers bij een neppe webwinkel hebt besteld. Als je jouw sneakers krijgt, is de kans groot dat het om schoenen van een fake merk gaan. Je krijgt geen schoenen van Nike, maar van ‘Nik’ of een ander slecht aftreksel van het bekende merk. Áls je jouw schoenen in ieder geval geleverd krijgt. Veel internetcriminelen die neppe webwinkels runnen, versturen hun producten helemaal niet. Je hebt je sneakers wel betaald, maar krijgt helemaal niets thuisgestuurd.

Hostingproviders halen neppe webwinkels offline

Helaas zijn er erg veel ‘internetondernemers’ die op deze manier zaken doen. Naar schatting zijn er ongeveer 90.000 betrouwbare webwinkels in Nederland. Het aantal neppe webwinkels is ook erg groot, namelijk 25.000 tot 35.000. Hostingproviders hebben nu 850 neppe webwinkels offline gehaald. Deze neppe webwinkels verkochten voornamelijk schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen. Allemaal van bekende merken, allemaal voor zeer aantrekkelijke prijzen.

Een hostingprovider mag een online shop niet zomaar offline halen. Alleen als er duidelijk aangetoond kan worden dat er fraude gepleegd wordt, bijvoorbeeld door vele klachten van gedupeerde consumenten, haalt een hostingprovider een webwinkel offline. Onlangs gebeurde dit dus maar liefst 850 keer. Dit geeft wel aan hoe groot het probleem van de neppe webwinkels is.

5 tips om neppe webwinkels te herkennen

Bestel jij regelmatig schoenen, kleding, tassen en/of zonnebrillen online? Dan moet je goed oppassen, want er zijn veel neppe webwinkels die deze producten verkopen. Onderstaande vijf tips helpen je neppe webwinkels te herkennen, zodat je niet het slachtoffer wordt van een internetcrimineel met een neppe online shop.

Tip 1: check de domeinnaam van de webwinkel

Gaat het om een domeinnaam die afgeleid is van een andere domeinnaam, bijvoorbeeld bbc-aanbieding.nl? Dan is de kans groter dat het om een neppe webwinkel gaat.

Tip 2: check de keurmerken van een webwinkel

Je kunt ook controleren of de webwinkel waar je iets wil kopen, in het bezit is van betrouwbare keurmerken. Denk hierbij aan het keurmerk Thuiswinkel Waarborg.

Let op: iedere internetcrimineel kan de afbeelding van dit keurmerk kopiëren en op zijn neppe webwinkel zetten. Dit wil echter niet zeggen dat de webwinkel in kwestie daadwerkelijk over het keurmerk beschikt. Op de website van Thuiswinkel Waarborg kun je controleren of een webwinkel inderdaad een keurmerk heeft.

Tip 3: lees reviews van andere consumenten

Gebruik Google om te zien hoe andere consumenten de online shop waar jij iets wil bestellen, beoordelen. Lees je voornamelijk negatieve reviews? Wees dan op je hoede.

Tip 4: lees de algemene voorwaarden

Welke verzendkosten hanteert de webwinkel? Wat moet je doen als je een product terug wil sturen? Hoe lang heb je de tijd om een product terug te sturen? Lees de algemene voorwaarden door en je komt hier vanzelf achter. Neppe webwinkels hebben vaak vage algemene voorwaarden of hebben helemaal geen algemene voorwaarden op de website staan.

Tip 5: wees realistisch

Is een aanbieding eigenlijk te mooi om waar te zijn? Dan is de kans groot dat dit ook écht zo is. Internetcriminelen proberen je te verleiden iets te kopen in hun neppe webwinkels door flinke kortingen te geven. Trap hier niet in!