Let op: nieuwe oplichterstruc met domeinnamen

Ben je ondernemer en heb je een website? Dan is het goed om je te verdiepen in de nieuwste oplichterstruc van deze moment. Deze truc richt zich namelijk op ondernemers met een of meerdere websites. In dit artikel lees je wat de oplichterstruc inhoudt en hoe je kunt voorkomen dat je het slachtoffer wordt van deze nieuwe vorm van oplichting.

De nieuwe truc: onnodig een dure domeinnaam kopen

Met hun nieuwe truc proberen internetcriminelen geld te verdienen door jou geheel onnodig een dure domeinnaam te verkopen. Dit gaat als volgt in zijn werk. De oplichters zoeken uit welke domeinnaam jouw website heeft. Vervolgens nemen ze telefonisch contact met je op, om aan te geven dat iemand anders jouw domeinnaam met een andere extensie wil registreren. Wil je hier een stokje voor steken? Dan moet je een hoog bedrag betalen, doorgaans per jaar en met een flinke looptijd van 10 jaar of zelfs meer, om de domeinnaam zelf te registreren. Zo kun je in ieder geval voorkomen dat een ander het doet, drukt de oplichter je op het hart.

In feite is er helemaal niemand die jouw domeinnaam wil registreren. Dit betekent dat je vast zit aan een dure domeinnaam, vaak minimaal tien jaar lang, die je helemaal niet nodig hebt. En de oplichters? Zij verdienen veel geld, aangezien ze jouw domeinnaam voor een paar euro registreren en hier tien jaar lang honderden euro’s mee verdienen.

Inspelen op de angst van ondernemers

De oplichters die ondernemers op deze manier te benaderen, proberen in te spelen op hun angst. De angst dat hun domeinnaam gestolen wordt door een concurrent, maar ook de angst dat hun domeinnaam gebruikt wordt door internetcriminelen. Dat internetcriminelen varianten gebruiken op bekende domeinnamen om mensen op te lichten, is namelijk algemeen bekend.

Angst is een krachtig middel en daarom trappen veel ondernemers in de nieuwe oplichterstruc. In 2017 kwamen er maar liefst 1100 klachten binnen over deze vorm van oplichting en ook in 2018 zijn veel mensen de dupe geworden van deze slimme oplichters.

Onze tip: laat je niet bang maken

Steeds meer ondernemers worden benaderd door de slimme domeinnaam oplichters. De kans is dan ook groot dat ook jij binnenkort gebeld wordt dat je domeinnaam geregistreerd wordt door een ander en of je deze dan niet zelf wil registreren. De beste manier om op deze vorm van oplichting te reageren? Laat je gewoon niet bang maken. Er is helemaal niemand die jouw domeinnaam wil registreren: de oplichters willen je gewoon overtuigen veel te veel geld te betalen voor een domeinnaam die je niet nodig hebt. Hang de telefoon op en blokkeer het nummer, zodat de oplichters je niet nogmaals kunnen bellen.

Ben je al akkoord gegaan met een domeinnaam deal? Dan kun je nog proberen onder de deal uit te komen. Dit is helaas niet gemakkelijk. Wettelijk gezien is het lastig om aan te tonen dat je onder druk bent gezet aan de telefoon. De kans is dan ook groot dat je, helaas, vast zit aan de domeinnaam die je veel te duur hebt gekocht. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Word je gebeld met een ‘goede’ deal, dan hang je de telefoon gewoon op.