Managed of unmanaged VPS hosting

Als je kiest voor een unmanaged VPS hosting dan heb je de mogelijkheid op je VPS helemaal naar eigen wensen in te richten. Bij een managed VPS hosting wordt een groot gedeelte door je hosting provider gedaan. Een managed VPS hosting klinkt best aantrekkelijk maar hoeveel extra werk is het nu om zelf je VPS in te richten?

Tegenwoordig is het al lastig genoeg om goede hosting provider uit te kiezen, laat staan voor een VPS Hosting. Daarom gaan wij in dit artikel enkele voor- en nadelen behandelen om de keuze tussen een managed of unmanaged VPS hosting wat gemakkelijker te maken.

Het verschil tussen managed env unmanaged VPS hosting

Je kunt heel uitgebreid ingaan op de verschillen tussen een managed en unmanaged VPS hosting maar eigenlijk kun je het heel kort houden.

Als je kiest voor een managed VPS hosting wordt zowel de installatie, configuratie als het beheer uitgevoerd door je hosting provider. Het updaten van je beveiliging en het installeren van extra’s als Pleks, cPanel of DirectAdmin worden allemaal gedaan door de hosting provider.

Bij een unmanaged VPS hosting wordt er verwacht dat je alles zelf doet en kunt. Zelf je besturingssysteem installeren, DNS wijzigingen doorvoeren en domeinnamen configureren. Je kunt bij problemen natuurlijk altijd vragen stellen maar verwacht niet te veel hulp van je hosting provider wanneer je kiest voor een unmanaged VPS hosting.

Managed VPS hosting

managed of unmanaged vps hosting
Wat kan je verwachten van je hosting provider en je managed vps hosting? Dit is een veelgestelde vraag en een dit verschilt per hosting provider. De service kan enorm verschillen per hosting provider. Zo kan de ene hosting provider alleen je installatie, updates en beveiliging configureren terwijl de ander ook support biedt bij problemen die je misschien wel zelf hebt veroorzaakt. Dit kun je natuurlijk niet altijd van te voren weten en wie zegt dat een hosting provider zijn woord houd…? Toch is het verstandig om eerst eens contact op te nemen met de desbetreffende hosting provider en gewoon wat vragen stellen die voor jou van belang zijn.

Bij een managed VPS hosting kun je in ieder geval verwachten dat je hosting provider het volgende voor je doet:

  • Beveiliging
  • Up-to-date houden van je software
  • Installeren van een besturingssysteem naar keuze
  • DNS instellingen configureren
  • Ondersteuning bij problemen
  • Installeren van een bekend controlpanel.

Bovengenoemde zijn de gebruikelijke taken die de desbetreffende hosting provider voor zijn rekening neemt bij een managed vps hosting. Een hosting provider kan ook extra service bieden maar dit is afhankelijk van het service level agreement. De extra service die je kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:

Unmanaged VPS hosting

Wat kan je verwachten wanneer je kiest voor een unmanaged VPS hosting? Bij een unmanaged VPS hosting heb je volledige vrijheid in het inrichten van je VPS maar krijg je weinig tot geen support.

Dit klinkt misschien niet aantrekkelijk maar het heeft ook zo zijn voordelen. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen welk besturingssysteem je installeert, welk control panel je installeert en je bent helemaal vrij om te bepalen waar jij je VPS voor gebruikt.

Ook heb je bij een unmanaged VPS hosting zelf de volledige toegang tot de server. Je kunt dus alles zelf aanpassen, verbeteren of in sommige gevallen kapot maken. Een regelmatige backup is daarom geen overbodige luxe.

Er zijn wel enkele punten waar je rekening mee dient te houden wanneer je een unmanaged VPS hosting aanschaft:

  • Weinig tot geen support
  • Updates dien je zelf in de gaten te houden en uit te voeren (handmatig of automatisch)
  • De beveiliging en instellingen van je firewall zijn eigen verantwoordelijkheid.
  • Backups dien je ook zelf te maken (TIP: Maak regelmatig backups!)

Conclusie: Managed of unmanaged VPS hosting?

Ben jij redelijk technisch en heb je graag controle over je eigen Virtuele Server? Kies dan voor een unmanaged VPS hosting.

Heb je geen tijd of totaal geen technische kennis op het gebied van server beheer en wil je toch een optimale performance van bijvoorbeeld je website? Kies dan voor een managed VPS hosting.