VPS Hosting – Linux VPS of Windows VPS?

Wanneer je kiest voor een VPS hosting dan kom je vroeg of laat voor een keuze. Linux VPS of Windows VPS?

Beide besturingssystemen kennen voor- en nadelen en daarom is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken tussen een Linux VPS of Windows VPS.

Linux VPS

Linux vps of Windows vps
Linux is een open source besturingssysteem en dus helemaal gratis te gebruiken. Dit is ook een van de meest genoemde voordelen van een Linux VPS. De kosten van een Linux VPS zijn dus altijd lager dan die van een gelijkwaardige Windows VPS waarvoor een betaalde licentie nodig is.

De meeste applicaties die je nodig hebt bij een VPS zijn met een Linux besturingssysteem ook gratis. Met een Linux VPS heb je dus een VPS tegen een erg schappelijke prijs. Let wel op dat niet alle versies van Linux (en applicaties) een even goede support bieden als bij een besturingssysteem als Windows.

Wanneer je kiest voor een Linux VPS dan heb je een bredere keuze aan control panels. Het control panel cPanel kan bijvoorbeeld alleen gebruikt worden op een Linux VPS.Parallels Plesk Panel kan daarentegen op zowel een Linux VPS als een Windows VPS geïnstalleerd worden.

Wanneer je snel aanpassingen wilt doorvoeren op je VPS dan kun je gebruik maken van SSH. Als je een grafische omgeving gewend bent is het misschien even wennen om met deze op tekst gebaseerde interface te werken. Het is echter wel een van de meeste efficiënte manieren om aanpassingen door te voeren die je niet via het VPS control panel kunt doen.

Door het gebruik van SSH verbruik je veel minder resources dan bij een grafische interface als Windows. Hierdoor is de performance van een Linux VPS vaak beter dan die van een Windows VPS.

Enkele voordelen van een Linux VPS op een rij:

  • Apache, MySQL, PHP en Ruby
  • Goedkoper dan Windows VPS
  • Meer keuze uit control panels
  • Betere performance dan een Windows VPS

Windows VPS

Linux vps of Windows vps
De meest voorkomende reden dat er voor een Windows VPS gekozen wordt in plaats van een Linux VPS is dat je eenvoudig ASP en APS.NET kunt draaien. Met een Linux VPS heb je echter ook de mogelijkheid om ASP en ASP.NET te draaien alleen de configuratie is hier lastiger en het draait minder stabiel dan op een Windows VPS.

Windows VPS biedt ook een mooie grafische interface wat voor sommige gebruikers een reden is om een Windows VPS aan te schaffen. Met behulp van remote desktop heb je de mogelijkheid om eenvoudig heel je VPS server te beheren via de bekende Windows interface.

Enkele voordelen van een Windows VPS op een rij:

  • Beter geschikt voor ISS, ASP – APS.NET en MSSQL
  • Makkelijk te beheren via de grafische interface
  • Geen command-line kennis vereist

Conclusie: Linux VPS of Windows VPS?

Ben je niet van plan je website te bouwen met ASP / ASP.NET en je gaat geen gebruik maken van Microsoft SQL (MSSQL) dan kies uiteraard voor een Linux VPS. Een Linux VPS is goedkoper en stabieler dan een Windows VPS.

Heb je liever een grafische interface en ga je wel aan de slag met ASP en MSSQL dan kies je voor een Windows VPS.

De verschillen die wij net behandeld hebben maken de start van je zoektocht naar een geschikte VPS Hosting wellicht een stuk gemakkelijker. Succes!