Domeinnaam verhuizen naar andere provider

Domeinnaam verhuizen

Bij domeinnaam verhuizen heb je altijd een uitgevende instantie, een houder (hoogstwaarschijnlijk ben jij dit) en een provider. Wanneer je van plan bent je domeinnaam te verhuizen is het enige wat er veranderd de provider. Je verhuist je domeinnaam naar een andere webhosting provider. Soms ontstaat er wel eens verwarring met een overdracht. Een overdracht is iets totaal anders, want bij een overdracht verandert de houder van het domeinnaam (Je draagt het domeinnaam bijvoorbeeld over aan een collega). In dit artikel gaan we je uitleggen hoe een verhuizing precies in zijn werk gaat en wat je er aan kunt doen om dit te laten slagen.

Heb je nog geen domeinnaam of webhosting?

Domeinnaam registreren vergelijken
Webhosting vergelijken

Domeinnaam verhuizen: De bevestiging

Uit welke stappen bestaat een verhuizing van een domeinnaam? Bij een domeinnaam verhuizen is er altijd een aanvraag, een bevestiging door de domeinnaamhouder en de verwerking van alle gegevens van de aanvraag. Als je een domeinnaam gaat verhuizen kunnen niet alle gegevens gewijzigd worden. Vaak beperken de uitgevende instanties het wijzigen van de houder tijdens een verhuizing. Dit met de reden om de bevestigingen duidelijk te laten scheiden. Wanneer je een bevestiging krijgt van een domeinnaam verhuizing is dit geen bevestiging van een overdracht.

Domeinnaam verhuizen: Tegenstribbelen huidige provider

Domeinnaam Verhuizen
Zoals je natuurlijk wel kunt begrijpen is je huidige provider niet blij met je vertrek als je een nieuwe provider hebt gekozen voor het hosten van je domeinnaam. Het komt dus regelmatig voor dat providers dit tegen proberen te houden en je geen autorisatiecode geven tenzij je ze betaald. Soms zetten providers je domeinnaam “op slot”. Hier hebben de providers echter totaal geen recht toe aangezien het jou domeinnaam is. Wanneer je in zo’n situatie terecht komt kun je het beste contact opnemen met je nieuwe provider. Deze kan nog wel eens bemiddelen met de oude domeinnaam provider en wanneer dit niet lukt kunnen ze een procedure starten bij de uitgevende instantie. Werkt zelfs dit niet? Dan kun je het beste direct contact opnemen met de uitgevende instantie.

Domeinnaam verhuizen: Onterecht

Het gebeurd bijna nooit maar in sommige gevallen wordt je domeinnaam onterecht verhuist. Als dit het geval is moet je direct een onderzoek starten. Stel je zelf vragen als, hoe hebben ze de bevestiging kunnen doen zonder mijn gegevens en wat waren de contact gegevens van mijn domeinnaam? Wanneer je een domeinnaam registreert bewaar dan altijd de bevestiging van de domeinnaamregistratie en het contract. Als er zoiets gebeurd is er in de meeste gevallen sprake van een misverstand. Toch kan het soms zo zijn dat er kwade wil in het spel is. Wanneer jij al je spullen op orde hebt ligt de bewijslast bij de nieuwe partij (houder / provider). Jouw huidige provider is verantwoordelijk voor wat er gebeurd met jou domeinnaam. Zij moeten dan ook een onderzoek starten om bewijzen boven tafel te krijgen. Het terugdraaien van een domeinnaam verhuizing is altijd mogelijk, heb je echter zelf de overdrachtsformulieren getekend of heb je het domeinnaam verkocht dan ben je officieel niet meer de rechtmatige houder van dit domein. In deze gevallen kun je een verhuizing of eventuele overdracht niet meer tegenhouden of terugdraaien.

Domeinnaam verhuizen: Meer informatie

Wil je meer weten over alle opties bij het verhuizen van een domeinnaam? Je kunt bij ICANN meer informatie vinden over algemene extensies als .com, .net en .org. Als je meer informatie wilt over de .nl extensie dan kun je terecht bij SIDN.

Ben jij al op de hoogte van de nieuwe Domeinnaam Extensies?

Heb jij al een nieuwe domeinnaam extensie?! Dagelijks komen er nog nieuwe extensies uit als .contact, .deals en .tips. Met de komst van gTLD’s (Nieuwe domeinnaam extensies) zijn er weer duizenden nieuwe mogelijkheden om een leuke domeinnaam vast te leggen. Bij sommige hosting providers heb je de mogelijkheid om deze nieuwe domeinnaam extensies voor te registreren voordat deze officieel vrij komen voor iedereen. Lees meer over de mogelijkheid tot voor registreren