Opvallend: eigenaar domeinnaam France.com klaagt Frankrijk aan

De domeinnaam France.com was langere tijd in het bezit van een in Frankrijk geboren Amerikaan. Deze man kocht de domeinnaam in 1994 en was tot maart 2018 de trotse eigenaar van het domein. Dit veranderde echter toen de Franse overheid besloot de domeinnaam af te nemen.

Frankrijk startte een procedure om de domeinnaam France.com te ontnemen en uiteindelijk lukte het inderdaad om de gewilde domeinnaam af te pakken. De oud-eigenaar van de domeinnaam laat het hier echter niet bij zitten. Hij heeft aan de media bekend gemaakt de Franse regering aan te klagen voor het afpakken van zijn domeinnaam.

Geen recht op domeinnaam France.com

De Franse regering stelde dat men recht had op de domeinnaam France.com. Middels een procedure wist de overheid de gewilde domeinnaam af te pakken van de Amerikaan die de domeinnaam al vele jaren in zijn bezit had. De oud-eigenaar van de domeinnaam vindt dit niet eerlijk en noemt het afpakken van de domeinnaam niet rechtmatig. Hij stelt dat Frankrijk niet het exclusieve recht heeft op het woord ‘France’.

Ook vindt hij dat er sprake is van ‘reverse domain name hijacking’. De oud-eigenaar van de domeinnaam wist namelijk helemaal niet dat de domeinnaam niet meer in zijn bezit was. Van de ene op de andere dag was hij ineens de eigenaar niet meer, zonder dat hij hiervan op de hoogte was gesteld door zijn hostingprovider of een andere partij. Of dit illegaal is, is niet duidelijk. Het is in ieder geval zeker dat het niet helemaal eerlijk is een domeinnaam op deze manier af te nemen.

Domeinnaam kwijt, geen compensatie

Ook vindt de oud-eigenaar van France.com het kwalijk dat de Franse overheid geen compensatie heeft aangeboden voor het afpakken van de domeinnaam. De oud-eigenaar was de domeinnaam simpelweg kwijt, zonder dat hier een bepaald geldbedrag of een andere vergoeding voor betaald werd. Hij heeft bijvoorbeeld ook geen vergelijkbare domeinnaam teruggekregen toen het domein France.com werd afgepakt.

En dit is kwalijk, want volgens de oud-eigenaar loopt hij miljoenen dollars mis nu hij de domeinnaam France.com niet meer in zijn bezit heeft. Hij verdiende veel geld aan onder andere online marketing en nu is dit niet meer mogelijk. Volgens hem heeft Frankrijk zich onrechtmatig verrijkt, waardoor hij nu schade lijdt.

Aanklacht tegen Frankrijk ingediend

De oud-eigenaar van de domeinnaam France.com laat het er niet bij zitten. Op 19 april heeft hij een aanklacht ingediend tegen Frankrijk. Dit deed hij bij een rechtbank in Amerika, aangezien de man zelf in de VS woont. Wij zijn benieuwd hoe een rechter zal oordelen over de aanklacht van de benadeelde Amerikaan. Dat hij nu miljoenen dollars aan inkomsten misloopt en hier geen vergoeding voor krijgt, is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Het is echter de vraag of de rechter dit ook vindt.