Rechter: liegen over domeinnaam is bedrog

Een tijdje geleden schreven we een artikel over een nieuwe oplichtingstruc met domeinnamen. Deze truc, die voornamelijk ingezet wordt door het dubieuze bedrijf Trademark Office, wordt gebruikt om ondernemers dure domeinnamen aan te smeren. Onlangs heeft de rechter bepaald dat dit bedrog is.

De oplichtingstruc in het kort

Met een nieuwe oplichtingstruc richt Trademark Office zich op hardwerkende ondernemers. Zij worden gebeld dat iemand hun domeinnaam in wil pikken, door deze te registreren met een andere extensie. Ondernemers worden bang gemaakt. Want wat als een concurrent de domeinnaam wil registreren? Of, erger nog, een crimineel?

Wil je voorkomen dat jouw domeinnaam met een andere extensie geregistreerd wordt? Dan moet je snel zijn, want je kunt de domeinnaam nog kopen. Helaas moet je hier wel flink voor in de buidel tasten. Jouw domeinnaam wordt namelijk alleen voor je geregistreerd als je Trademark Office een paar honderd eur betaalt.

De rechter oordeelt: liegen over domeinnaam is bedrog

Onlangs kwam Trademark Office voor de rechter. Het bedrijf werd aangeklaagd door een ondernemer, die voor 425 euro door de organisatie opgelicht werd. De ondernemer wilde het dure contract niet betalen. Trademark Office stelde dat het bedrijf niets verkeerd heeft gedaan en daarom recht heeft op de ruim 400 euro voor een tienjarig domeinnaam contract.

De rechter stond echter aan de kant van de ondernemer. Hij heeft geoordeeld dat het aansmeren van domeinregistratiecontracten met de verkooptruc “iemand anders wil hem registreren” bedrog is. Dit betekent dat het dure contract van de betreffende ondernemer – en die van vele andere gedupeerde ondernemers – direct van tafel wordt geveegd.

Onze tip: neem je telefoongesprek op

Omdat Trademark Office in de rechtbank heeft toegegeven dat het bedrijf een verkooptruc heeft toegepast bij de betreffende ondernemer, spreekt de rechter over bedrog. Geeft Trademark Office dit niet toe, eventueel bij volgende rechtszaken, dan moet de gedupeerde ondernemer kunnen bewijzen dat hij of zij inderdaad opgelicht is.

De beste manier om dit te doen, is door een opname te maken van het telefoongesprek met Trademark Office. Heb je dit bij het eerste gesprek niet gedaan en zit je nu aan een contract vast? Neem dan nog eens contact op met het bedrijf en probeer een bekentenis uit te lokken. Als het bedrijf toegeeft dat je erin bent gestonken door een slimme verkooptruc en je deze bekentenis hebt opgenomen, kun je de opname gebruiken in de rechtbank. Op deze manier kun je onder jouw dure contract uit komen.

Bedrog voorkomen? Trap niet in die gladde praatjes

Trademark Office probeert slim in te spelen op de angst van ondernemers. De angst dat hun domeinnaam geregistreerd wordt door een concurrent, maar ook de angst dat een crimineel de naam van het bedrijf gaat gebruiken om mensen op te lichten.

Wil je voorkomen dat je Trademark Office voor de rechter moet dagen, om onder jouw dure domeinnaamregistratiecontract uit te komen? Trap dan niet in de gladde praatjes van de man of vrouw aan de andere kant van de lijn. Niemand wil jouw domeinnaam registreren. Het is totaal onnodig om hier honderden euro’s voor te betalen. Bedank vriendelijk voor het aanbod, hang de telefoon op en je voorkomt een hoop gedoe.

Let op: Trademark Office is de bekendste partij die de oplichtingstruc toepast, maar er zijn mogelijk ook andere organisaties die ondernemers met deze truc duperen. Word je gebeld met een vergelijkbaar verhaal, maar dan wel door een ander bedrijf? Trap hier dan niet in. Hang de telefoon op en je bespaart jezelf een zitting in de rechtszaal.