Jouw hosting account beschermen tegen hackers: vier tips

Hackers gebruiken diverse methoden om in te breken op websites en webwinkels. Een veel gebruikte methode om een site of shop te hacken, is door het hosting account achter de website of webwinkel open te breken. Wil je voorkomen dat jij op deze manier gehackt wordt? Lees dan in dit artikel welke vier tips je kunt gebruiken om jouw hosting account tegen hackers te beschermen.

Tip 1: kies een sterk wachtwoord voor jouw hosting account

Heb je een zwak wachtwoord om in te loggen bij jouw hosting account, dan hebben internetcriminelen jouw account in een mum van tijd gehackt. Dat je wachtwoorden als ‘1234’ en ‘0000’ niet moet gebruiken voor jouw hosting account is wel duidelijk, maar ook iets complexere wachtwoorden zijn vaak niet ingewikkeld genoeg om hackers tegen te houden. Neem altijd een wachtwoord met een hoofdletter, meerdere cijfers en liever ook een leesteken, zodat hackers echt moeite moeten doen om dit wachtwoord te hacken.

Tip 2: verander je wachtwoord regelmatig

Heb je eenmaal een goed wachtwoord gevonden voor jouw hosting account, dan betekent dit niet dat je dit wachtwoord voor altijd kunt gebruiken. Om hackers buiten de deur te houden, moet je jouw wachtwoord namelijk ook regelmatig veranderen. Dit hoeft niet iedere week, maar doe het zeker wel een paar keer per jaar. Al verander je slechts een enkel leesteken in het wachtwoord, dan kan dit al voldoende zijn om hackers tegen te houden.

Tip 3: gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord

Gebruik je overal hetzelfde wachtwoord en wordt één account gehackt, dan heb je een probleem. Neem daarom liever meerdere wachtwoorden voor je social media netwerken, je diverse e-mailadressen en websites waar je accounts hebt, zodat je zo min mogelijk gehackt wordt als internetcriminelen toch één wachtwoord hebben achterhaald. Is jouw website of webwinkel erg belangrijk voor jouw bedrijf en heb je echt een probleem als je hier gehackt wordt, dan neem je hier een uniek wachtwoord voor. Dit wachtwoord gebruik je nergens anders, ook niet op Facebook of voor een e-mailadres.

Tip 4: houd je website up-to-date

Een verouderde website heeft meer veiligheidslekken dan een website die regelmatig vernieuwd wordt met diverse updates. Is er een update voor jouw website of heeft de hosting provider een update voor het hosting platform, dan voer je deze update altijd direct uit. Hackers hebben een neusje voor verouderde websites en hebben deze sites in een mum van tijd volledig gehackt. Jouw onwil om updates te installeren, kan op deze manier uitgroeien tot een groot probleem. Om dit te voorkomen, voer je updates altijd direct uit.