WordPress website beveiligen tegen hackers

WordPress is een van de meest gebruikte en sterkst groeiende CMS systemen op het internet. Door de populariteit van WordPress is het een geliefde prooi voor hackers. Wanneer je website is gehackt kunnen er verschillende dingen gebeuren. De hacker kan je website voorzien van Malware, je content volledig verwijderen of in het ergste geval je gehele website. In dit artikel zullen wij enkele eenvoudige tips geven om je WordPress website te beveiligen tegen hackers.

Zorg voor een unieke gebruikersnaam en veilig wachtwoord

Wanneer een hacker het voorzien heeft op je website zal hij hoogstwaarschijnlijk eerst proberen om in te loggen op je admin panel. De hacker bestudeerd de inhoud van je website en gebruikt een lijst van veel voorkomende wachtwoorden. In een zeer korte tijd kan een hacker duizenden keren proberen in te loggen op je website. Zorg dus voor een sterkt wachtwoord wat niet vaak gebruik wordt en misschien zelfs een wachtwoord wat je zelf haast niet kunt onthouden maar op moet zoeken. Ook raden wij je sterk af om de standaard gebruikersnaam admin te gebruiken.

Een handige WordPress plugin om te voorkomen dat een hacker duizenden pogingen heeft om in te loggen is “Limit Login Attempts

Met deze plugin kun je instellen dat na bijvoorbeeld 5 foutieve pogingen het desbetreffende ip adres tijdelijk word geblokkeerd.

Maak regelmatig back-ups van je WordPress bestanden en database

WordPress website beveiligen backup
Wanneer je bent aangesloten bij een goede webhosting provider worden er regelmatig back-ups gemaakt van je website. Deze zijn echter maar voor een korte periode bereikbaar (meestal 2 weken). Het kan zo zijn dat je er pas achter komt dat je website is gehackt na deze 2 weken. In dit geval heb je dus niks aan je back-up. Wij raden je daarom aan om elke week een volledige back-up te maken van je website. Je maakt dus een back-up van je WordPress bestanden en van je Database. Er zijn verschillende WordPress plugins waarmee je eenvoudig back-ups kunt maken van zowel je WordPress bestanden als je database. Een veel gebruikte en gratis back-up plugin van WordPress is “BackUpWordPress“.

Update plugins en je WordPress

Het komt vaak voor dat WordPress gebruikers liever geen update uitvoeren op hun website. Zij zijn vaak bang dat er dan functies niet meer werken of de gehele website crasht. Dit gebeurd echter zelden en wij raden iedereen aan om zowel je plugins als WordPress te blijven updaten. Een update van plugins of WordPress is erg eenvoudig en er gaat bijna nooit wat fout. Mocht er toch wat fout gaan dan kun je altijd terug vallen op je back-up. Tip vanuit onze kant: Maak voor een grote WordPress update altijd even een back-up voor het geval het finaal mis gaat.

Maak gebruik van Google Webmastertools

Google webmastertools is een gratis dienst van Google waar je statistieken, backlinks, zoekwoorden en foutmeldingen kunt monitoren. Google bezoekt je website regelmatig en in sommige gevallen kan Google herkennen wanneer je website is gehackt. Je krijgt dat een melding van Google dat er iets mis is met je website. Google beschikt ook over een functie genaamd malwarecontrole. Met deze functie kun je op elk moment dan de dag je website controleren om malware.

Een goede webhosting provider is erg belangrijk

Zorg ervoor dat je website draait bij een betrouwbare en goede hosting provider. Er zijn hosting providers die speciale WordPress hosting aanbieden. Bij deze hosting providers kun je er dus vanuit gaan dat ze enigszins verstand hebben van WordPress. Kijk ook goed naar de support van een hosting provider. Deze is namelijk erg belangrijk wanneer je website onder vuur ligt of zelfs al offline is gehaald door de hacker. Zij kunnen je dan helpen met een eventuele back-up of de hacker te weren van jou website.

Ga verder naar “WordPress website beveiligen tegen hackers – Deel 2“.