Veilige hosting voor jouw website: 5 tips

Uiteraard wil je je website of webwinkel goed beveiligen. Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om jouw website of webwinkel te beschermen tegen hackers en andere internetcriminelen. Ook veilige hosting speelt hierbij een belangrijke rol. In dit artikel geven we vijf belangrijke tips voor veilige hosting, die je zelf kunt raadplegen om jouw website of webwinkel optimaal te beveiligen.

Kies een goed wachtwoord voor jouw webhosting account

Veilige hosting begint bij het kiezen van een goed wachtwoord voor jouw webhosting. Dit is geen wachtwoord als ‘wachtwoord’, ‘password’ of ‘1234’, maar een wachtwoord dat uit meerdere letters, cijfers en het liefst ook leestekens bestaat. Extra tip: kies niet overal hetzelfde wachtwoord. Wordt jouw wachtwoord ergens gekraakt en heb je overal hetzelfde wachtwoord voor, dan heb je een groot probleem. Kies voor de hosting van jouw website in ieder geval een uniek wachtwoord, dat je nergens anders hebt.

Blijf je website updaten

Veel internetondernemers installeren een bepaalde versie van WordPress, Joomla of WooCommerce en blijven deze versie vervolgens vele jaren gebruiken. Dit is een grote fout, want verouderde versies van dit soort softwareprogramma’s zijn erg eenvoudig te hacken. Wil je veilige hosting, dan blijf je jouw website updaten. Dit kost je veel tijd en energie, maar het is wel echt een must voor veilige hosting.

Zorg voor een goede lokale beveiliging

Er zijn veel virussen die actief zoeken naar FTP-logingegevens. Deze gegevens worden vervolgens misbruikt om meerdere websites te infecteren met een virus, om deze websites vervolgens te hacken. Om jouw FTP-logingegevens te beschermen, heb je een goede lokale beveiliging nodig. Zelfs een eenvoudige, gratis virusscanner kan je al helpen jouw website op deze manier te beveiligen. Zonder goede virusscanner is veilige hosting eigenlijk niet mogelijk, zelfs niet als je jouw website bij een hele betrouwbare hostingprovider host. Zonder goede virusscanner kunnen jouw gegevens namelijk alsnog gestolen worden.

Zet de domeinnaam op de juiste naam

Als je de domeinnaam van jouw bedrijf registreert, moet je deze op een bepaalde naam zetten. Veel bedrijven komen in de problemen door de registratie van hun domeinnaam niet op de juiste naam te doen. Zij zetten de domeinnaam bijvoorbeeld op een andere bedrijfsnaam of op de naam van een particulier. Werkt deze particulier later niet meer bij het bedrijf, dan is het heel lastig de domeinnaam terug te krijgen. Wil je veilige hosting, voor een veilige website of webwinkel? Dan registreer je de domeinnaam van jouw website of webshop altijd op de juiste naam. Dit is niet de naam van een particulier, maar de naam van jouw bedrijf.

Sla bepaalde gegevens extra veilig op

Tot slot is het verstandig om bepaalde – hele gevoelige – gegevens extra veilig op te slaan, in een versleutelde database. Niet alle gegevens van jouw bedrijf en klanten hoeven hier te staan, maar de gevoelige gegevens zeker wel. Wordt jouw website of webwinkel ondanks veilige hosting alsnog gehackt? Dan kunnen deze gegevens in ieder geval niet gestolen worden door de hackers.