PHP Update – Het verschil tussen PHP 5.2 en PHP 5.3

PHP Update (5.2 > 5.3)

Op het gebied van PHP wordt er altijd doorontwikkeld en de veranderingen gaan tegenwoordig hard. Daarom is het ontzettend belangrijk dat ISP bedrijven voortdurend op de hoogte zijn van een dergelijke PHP update. PHP 5.2 is alweer enkele jaren oud. ISP (Internet Service Provider) bedrijven zullen hun webservers ook weer moeten upgraden om bij te blijven met deze ontwikkelingen. In de loop der tijd zul je gaan zien dat deze ISP bedrijven dit ook gaan doen.

Op 2 november 2006 is PHP 5.2 gelanceerd en deze is doorontwikkeld tot juni 2009. Eind juni 2009 werd PHP 5.3 een feit. Wanneer een webhosting bedrijf zijn servers gaat upgraden kan dit conflicten met zich meebrengen. Daarom is het verstandig om eerst even te wachten voordat je direct een PHP update gaat uitvoeren. Als er op een webserver veel applicaties zijn geïnstalleerd is het zeker verstandig om even te wachten. Dit omdat er vaak aanpassingen gedaan moeten worden in de broncode om alles nog naar wens te laten functioneren. In deze nieuwere versies van PHP zijn enkele functies vervangen of zelfs compleet verdwenen. Er wordt vaak gezegd van uitstel komt afstel. Laat dit met je versie van PHP nooit gebeuren. In nieuwere versies zitten vaak veiligheid updates en worden er bugs gefixed die schade kunnen brengen aan je webserver / website. In het onderstaande overzicht vind je een klein overzicht terug waar je rekening mee moet houden wanneer je een major PHP update gaat doen van PHP 5.2 naar PHP 5.3.

PHP-UpdateHet kan zo zijn dat je website geen gebruik maakt van PHP en dan is er geen enkele actie vereist. Tegenwoordig hangt bijna elke website aan een CMS systeem. Wanneer dit het geval is maak je altijd gebruik van PHP. CMS systemen als Magento, Joomla, WordPress en Drupal maken allemaal gebruik van een database en dus automatisch PHP. Wanneer je niet zeker weet of je website gebruik maakt van PHP dan kun je in de mappenstructuur van je website zoeken naar bestanden die eindigen op .php.

Oude functie
ereg_replace()
ereg()
eregi_replace()
eregi()
split()
spliti()
sql_regcase()
Nieuwe functie
preg_replace()
preg_match()
preg_replace()
preg_match()
preg_split()
preg_split()
geen vervanging

Dit is een kleine lijst met voorbeelden van functies die gewijzigd zijn. Wil je alle wijzigingen zien? Kijk dan eens op onderstaande link:

http://www.php.net/manual/en/migration53.php

In PHP 5.3 zijn de ondersteuning van Zend Optimizer niet langen meer beschikbaar zijn. Deze wordt vervangen door Zend Guard Loader. Wanneer je gebruik maakt van deze gecodeerde bestanden dan dien je voortijdig bij je leverancier de juiste bestanden op te vragen.

In maart 2012 is ook PHP 5.4 beschikbaar geworden. Tot op heden wordt deze nieuwe versie van PHP nog doorontwikkeld en er zullen in de toekomst nog vele nieuwe versies van PHP uitkomen. Een update van PHP 5.2 naar PHP 5.3 is een grote update en we raden je dan ook aan hier zorgvuldig mee om te gaan. Wanneer je een update gaat uitvoeren dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en zullen er dingen aangepast moeten worden. Volg de instructies nauwlettend zodat er een soepele overstap plaats kan vinden zonder stress of frustraties van de programmeur of de eindgebruiker.

Bij elke webhosting provider wordt er met zorg omgegaan bij een dergelijke PHP update. Je zult daarom ook altijd op tijd worden ingelicht als er zo’n update plaats gaan vinden. Wanneer je toch nog vragen hebt bij een dergelijke PHP update kun je natuurlijk altijd contact op nemen met de support afdeling.