Magento SEO – Deel 3
We zijn aangekomen bij het laatste, maar zeker niet onbelangrijkste gedeelte, van Magento SEO. Heb je “Magento SEO Deel 1” en “Magento SEO Deel 2” nog niet gelezen dan raden wij je aan deze eerst zorgvuldig door te lezen.
In deel 3, en tevens het laatste artikel in deze reeks, gaan we nog een stapje verder om je Magento webshop SEO vriendelijk te maken.
Magento SEO – Vermijd dubbele content
Nu wij alle basis stappen van Magento SEO hebben doorlopen kunnen we beginnen met het mijden van dubbele content. Bij Magento heb je ontzettend veel dubbele content en dat is niet goed voor de SEO van je webshop. Bij producten heb je bijvoorbeeld al de volgende URL’s met precies dezelfde content:
- Domein.nl/product.html
- Domein.nl/category/1/product.html
- Domein.nl/catalog/product/view/id/1/
- Domein.nl/catalog/product/view/id/1/category/1/
Buiten deze pagina’s is er vaak ook nog een pagina’s waar klanten reviews achter kunnen laten. Deze bevat vaak dezelfde content als de product pagina. Het andere probleem zijn de categorieën. Door de gelaagde navigatie en sorteer opties krijg je bij de categorieën ontzettend veel dubbele content.
Al deze dubbele content gaan wij “verwijderen”. We gaan ze natuurlijk niet echt verwijderen van je webshop maar zorgen dat ze niet meer worden opgenomen in de Index van bijvoorbeeld Google. Google zal deze pagina’s nog wel spideren maar niet meer opnemen in de zoekresultaten (Index).
Nofollow voor onbelangrijke links
Een andere belangrijk onderdeel voor Magento SEO is het stoppen met linken naar pagina’s als login, afrekenen, wensenlijst en alle andere pagina’s waar geen belangrijke content op staat. Dit geldt ook voor pagina’s als RSS, toevoegen aan wensenlijst, toevoegen aan vergelijking ect. Helaas is er nog geen plugin ontwikkeld waarmee je dit eenvoudig kunt realiseren. Je zult in je template bestanden moeten gaan zoeken en dit met de hand moeten aanpassen.
Maak gebruik van XML Sitemap
Met XML Sitemap laat je de zoekmachine weten waar jou belangrijke content pagina’s zijn. XML Sitemap helpt niet voor de positie binnen de zoekresultaten maar het helpt om je pagina’s sneller te laten indexeren. Je kunt een XML Sitemap maken door naar Catalog -> Google Sitemap -> Add Sitemap te gaan. Kies een bestandsnaam, pad, store view en klik daarna op “Save & Generate”.
Wanneer dit is gelukt kun je eenvoudig je XML Sitemap toevoegen aan je robots.txt. Zoekmachines zullen dan snel je XML Sitemap langslopen en belangrijke pagina’s opnemen in de Index. Voeg deze regel toe (met je eigen domeinnaam en XML Sitemap naam):
Sitemap: http://www.domein.nl/sitemap.xml
Wanneer er nieuwe pagina’s worden toegevoegd zullen deze niet automatisch worden opgenomen in de XML Sitemap. Wanneer je nieuwe pagina’s maakt dan dien je opnieuw de XML Sitemap te generen zodat deze weer up-to-date is.
Magento SEO – Magento Hosting
Heb je nog geen Magento webshop en je leest dit artikel uit voorbereiding? Kijk dan eens op onze pagina waar wij Magento Hosting Providers vergelijken! Hier worden enkele grote en betrouwbare webhosting partijen met elkaar vergeleken.
Dit was deel 3, en tevens het laatste deel, van Magento SEO. Heb je vragen of een opmerking? Laat hieronder een berichtje achter.
Reacties zijn gesloten