WordPress en een wit scherm?

Het White Screen of Death vormt voor veel websitehouders een van hun grootste nachtmerries. Dit is niet voor niets! Als gevolg van dit probleem zal er enkel nog een wit scherm zichtbaar zijn op je website. De back-end, ook wel omschreven als WP-admin, is hierbij vaak niet meer te bereiken. Hoe voorkom je dat gegevens verloren gaan of je website volledig opnieuw moet worden gebouwd? Is er sprake van een hack? In dit artikel gaan we in op mogelijke oplossingen voor dit probleem.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het witte scherm op je website. In veel gevallen is er geen sprake van een hack, maar zit het probleem in een plug-in of de template van je website. Een fout in de PHP-code van een plug-in of template is vaak voldoende om dit witte scherm te laten activeren. Mocht je zelf wijzigingen aanbrengen in de code van een plug-in of template, dan is het belangrijk om altijd een back-up te maken van de oorspronkelijke bestanden.

Oorzaak van een wit scherm achterhalen

Om de oorzaak van een wit scherm te kunnen achterhalen is het allereerst belangrijk, om voor jezelf na te gaan wanneer het scherm zichtbaar is geworden. Heb je onlangs een nieuwe plug-in geïnstalleerd, heb je de template van je website aangepast, enzovoorts. Op basis hiervan kun je een eerste inschatting maken van de oorzaak van het White Screen of Death.

Ook is het verstandig om de debug-functie van WordPress in te schakelen. Deze functie vertelt je meer over de oorzaak van het witte scherm. Het inschakelen hiervan doe je door de regel “define (‘WP_DEBUG’, false);” aan te passen naar “define(‘WP_DEBUG’, true);” te veranderen. Je kunt deze regel in het wp_config.php-bestand vinden op je server. Houd er rekening mee dat deze wijziging foutmeldingen voor iedere bezoeker zichtbaar maakt. Zorg er dus voor dat je deze functie uitschakelt na het verhelpen van het probleem.

Tip: zoek binnen Google eens op de foutmelding die op je website te zien is. De kans is relatief groot dat ook anderen met het probleem te maken hebben gehad. Zo wordt het makkelijker om tot een oplossing te komen!

Wit scherm oplossen door plug-ins uit te schakelen

Naast de mogelijkheid om de debug-functie in te schakelen, kun je er ook direct voor kiezen om plug-ins uit te schakelen. Het uitschakelen van plug-ins zal in veel gevallen voor een oplossing zorgen, aangezien de fout in de PHP-code vaak in deze plug-ins zit. Log in op de database van je website, om de plug-ins stuk voor stuk uit te schakelen. Ook kun je de naam van een plug-in aanpassen op de server. Je vindt de losse plug-ins in de map “wp-content” en vervolgens “plugins”. Door de naam van “plugins” aan te passen zorg je dat alle plug-ins in een keer worden uitgeschakeld.

Is het probleem verholpen? Log in dat geval weer in op het dashboard van WordPress en schakel de plug-ins stuk voor stuk in. Op het moment dat het probleem zich opnieuw voordoet, heb je de bron gevonden.

Probleem in een template oplossen

Mocht het probleem na het uitschakelen van de plug-ins niet verholpen zijn, dan zit de oorzaak mogelijk in de template van je website. Ook de template kun je uitschakelen, door de naam hiervan aan te passen. WordPress activeert in dat geval automatisch de standaardtemplate voor je website. Je kunt er ook voor kiezen om een andere template te activeren via de database.

Wanneer de website weer werkt na het deactiveren van de template, heb je de bron van het probleem gevonden. Je kunt de template nu verwijderen en opnieuw installeren, om te kijken of deze het daarna weer naar behoren doet. Mogelijk heb je per ongeluk iets aangepast in de code hiervan, waardoor deze niet meer werkt.

Andere oorzaken van White Screen of Death

In veel gevallen zullen bovenstaande oplossingen afdoende zijn. Mocht het probleem niet verholpen zijn, dan kun je contact opnemen met de host van de website. Zij kunnen vaak een back-up terugzetten. Nadeel hiervan is wel, dat je mogelijk een deel van je content of andere aanpassingen aan je website verliest. De back-up kan immers al enkele dagen oud zijn.