Domeinnaam forwarding (doorlinken)
Domeinnaam forwarding
De term domeinnaam forwarding wordt ook wel eens domeinnaam redirection of domeinnaam doorlinken genoemd. De betekenis van domeinnaam forwarding is het doorlinken van een URL naar een andere website. Stel je hebt een domeinnaam mijnwebsite.nl maar je wilt dat bezoekers die via mijneigenwebsite.nl ook op de mijnwebsite.nl terecht komen. Daar kun je voor zorgen met domeinnaam forwarding. Dit zijn instellingen die je kunt doen bij je webhosting provider. Een voorbeeld van een grote website die veel aan domeinnaam forwarding doet is Google. Wanneer je bijvoorbeeld de naam Gogle.com intikt dan krijg je alsnog de website Google.com te zien.
Waarom zou ik gebruik maken van domeinnaam forwarding?
Veel webhosting providers bieden domeinnaam forwarding aan. Dit is voor veel klanten een ideale oplossing om goedkoop gebruik te kunnen maken van een eigen domeinnaam zonder dat zij daar een webhosting voor af hoeven te sluiten (betaald). Wanneer je bijvoorbeeld bij een voetbal vereniging zit of een eigen persoonlijke website bezit dan is het wenselijk op een domeinnaam te hebben die gemakkelijk te onthouden is.
Het komt niet vaak meer voor omdat het tegenwoordig erg goedkoop is om een webhosting af te sluiten maar er zijn nog veel verenigingen en persoonlijke gebruikers die een gratis webhosting nemen. Wanneer je dit doet dan krijg je vaak een URL die niet makkelijk te onthouden is. Bijvoorbeeld http://webhostingnaam.nl/gebrnaam/index.html. Wanneer je dan beschikt over een eigen .nl domeinnaam kun je deze laten forwarden naar je echte webadres (website).
Beschik je nog niet over een webhosting provider waar je al je domeinnamen kunt vastleggen? Kijk dan eens op Domeinnaam Registreren Vergelijken! Hier worden in een overzichtelijke tabel prijzen van alle Europese extensies met elkaar vergeleken.
Domeinnamen die op elkaar lijken vastleggen
Het voorbeeld wat we al eerder hebben genoemd bij Google wordt ook vaak gebruikt door andere bedrijven. Als je bijvoorbeeld het domeinnaam mijnwebsite.nl hebt kun je er voor kiezen om ook het domeinnaam mijnwebsiet.nl vast te leggen. Fouten zijn menselijk en vaak worden URL’s niet correct ingetypt. Wanneer ze dan aan fout maken worden ze toch naar het juiste webadres gestuurd.
Tegenwoordig is er veel concurrentie op het internet. Je kunt er dan ook voor kiezen om andere extensies vast te leggen als .be .com .net en .org. Hiermee voorkom je dat concurrerende websites de domeinnamen vast leggen en zo kan er naamsverwarring ontstaan. Dit soort praktijken worden vaak gedaan door grote bedrijven met een drukbezochte website.
Verschillende soorten domeinnaam forwarding
Bij webhosting providers kun je meestal op twee verschillende manieren domeinnamen forwarden.
1) Met een standaard redirect naar de juiste URL
2) Met een frame (maskeren)
Een standaard redirect
Bij een standaard redirect worden bezoekers van het domeinnaam doorgestuurd naar het werkelijke en juiste adres van de website. Bij een standaard redirect komt de werkelijke URL in de adresbalk te staan wanneer hij wordt geforward. Een gebruiker kan dus zien dat hij wordt doorgestuurd naar een andere URL.
Bij vele websites zal dit geen probleem zijn maar bij sommige sites kan het nogal onprofessioneel overkomen als je wordt geforward naar een webpagina van een gratis webhosting.
Een frame (ook wel domain masking/domein maskeren)
Tegenwoordig kun je bij de meeste webhosting aanbieders een domeinnaam maskeren wanneer deze wordt geforward. Een andere naam hiervoor is domain masking of URL masking. In deze gevallen wordt er gebruik gemaakt van een frame. De URL waar daadwerkelijk naar gesurft is zal dus gewoon zichtbaar blijven in de adresbalk. Bezoekers kunnen dus niet zien dat zij worden doorgestuurd naar een ander domeinnaam. Je kunt vaak ook nog een title (<title>) en meta tags opgeven voor je website en de <noframes> tag gebruiken wanneer een browser frames niet ondersteund.
Een groot nadeel van deze manier van domeinnaam forwarden is dat zoekmachines als Google er niet blij mee zijn. Google heeft namelijk alleen interesse in het indexeren van pagina’s van je echte webadres. Dit doet Google omdat het niet de bedoeling is dat 4 verschillende domeinnamen bovenaan komen te staan omdat zij dezelfde inhoud tonen. Het komt daarom regelmatig voor dat een zoekmachine weigert om een geforwarde domeinnaam mee te nemen in zijn index. Alleen de werkelijke URL’s van je website worden meegenomen in de index van bijvoorbeeld Google.
Hoeveel nut heeft het tegenwoordig nog?
Om heel eerlijk te zijn heeft het tegenwoordig weinig nut op een redirect in te stellen voor een domein. Buiten de hele bekende domeinnamen als google.nl, hotmail.com en facebook.com typt haast niemand meer de URL in de adresbalk. Vaak wordt er gewoon een zoekopdracht in een bekende zoekmachine als Google, Bing of Yahoo ingegeven. Jouw domeinnaam waar een redirect op zit zal nooit terugkomen in de zoekresultaten.
Kan het kwaad om een redirect / forwarding in te stellen? Het antwoord daarop is nee en mocht je bijvoorbeeld buitenlandse extensies geregistreerd hebben (mijnwebsite.es of mijnwebsite.fi) dan kan het nooit kwaad om een redirect in te stellen. Dan komt de enkeling die de URL nog in de adresbalk typt in ieder geval op de juiste website terecht.
Reacties zijn gesloten