Een internationale domeinnaam: wanneer heb je het nodig?

De meeste Nederlandse ondernemers hebben een website met een .nl domeinnaam. Ga je een domeinnaam registeren voor jouw website, dan kun je er echter ook voor kiezen om een .com domeinnaam, een .be domeinnaam, een .de domeinnaam en andere internationale urls te registeren. Twijfel jij of dit interessant is voor jouw bedrijf? Lees dan in dit artikel in welke drie situaties het registeren van een internationale domeinnaam interessant kan zijn.

Situatie 1: je hebt een internationaal bedrijf

Is jouw bedrijf alleen actief in Nederland, dan heb je in principe geen internationale domeinnaam nodig. Ben je echter ook actief in andere landen, dan heb je wel (meerdere) internationale domeinnamen nodig. Verkoop je bijvoorbeeld ook producten aan Duitse, Belgische en Amerikaanse klanten, dan registreer je ook een .de domeinnaam, een .be domeinnaam en een .com domeinnaam. Heb je in dit geval alleen een Nederlandse domeinnaam, dan loop je veel klanten mis. Jouw website met Nederlandse domeinnaam is namelijk niet goed vindbaar in andere landen. Daar komt nog bij dat Amerikanen niet snel producten zullen kopen van een website met een .nl domeinnaam, simpelweg omdat ze deze extensie niet goed kennen.

Situatie 2: je wil beter gevonden worden in Google

Wil je beter gevonden worden in Google, dan kun je ervoor kiezen om diverse landingspages op te zetten. Dit zijn eenvoudige websites met zoekmachine vriendelijke teksten, die jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten van Google terug moeten laten komen. Je kunt landingspages maken met .nl domeinnamen, maar je kunt ook internationale domeinnamen registreren voor jouw landingspages.

Situatie 3: je wil niet dat iemand anders jouw domeinnaam pikt

Tot slot kun je ook een internationale domeinnaam registreren om te voorkomen dat iemand anders dit doet. Heb je bijvoorbeeld de website debesteloodgieter.nl en wil je niet dat iemand debesteloodgieter.com of de besteloodgieter.be registreert, dan kun je de domeinnamen zelf registreren. Je gaat misschien niets met de domeinnamen doen, maar na jouw registratie kan niemand anders de domeinnaam nog registreren. Veel ondernemers registreren internationale domeinnamen dan ook om hun bedrijfsnaam en bijbehorende business te beschermen.

Heb je een paar internationale domeinnamen geregistreerd om te voorkomen dat anderen dit doen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de domeinnamen later alsnog te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld vertalingen van je website op zetten, maar je kunt er ook landingspages van maken (zie situatie 2).