Joomla of WordPress (CMS)

Als je tegenwoordig informatie zoekt over een persoon of organisatie dan doe je dit vaak op je smartphone, tablet of computer. Een website dient tegenwoordig als visite kaartje op het internet. Daarom is het belangrijk om een goede uitstraling te hebben door middel van een website. Tegenwoordig zijn er veel Content Management Systemen (CMS) die je daarbij kunnen helpen. Je kunt binnen enkele minuten al beginnen met het bouwen van je website. Met een CMS is het namelijk erg eenvoudig om een eigen website te maken en te beheren.

Wat voor website wil je maken?

Voordat je een CMS kiest is het verstandig om eerst te kijken wat voor een soort website je wilt gaan maken, wat je voor ogen hebt en wat je wilt bereiken. Wil je een echte zakelijke website of liever een blog? Wanneer je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken is het gemakkelijker om een CMS te kiezen.

Joomla of WordPress

In dit artikel gaan we dieper in op de twee populaire CMS systemen, Joomla of WordPress. We proberen zo een beeld te schetsen welk CMS het beste past bij jou of je bedrijf. Het grootste verschil tussen Joomla en WordPress is dat Joomla vaak gebruikt wordt bij community websites en WordPress meer voor bloggen. Zowel Joomla als WordPress maken constant ontwikkelingen door dus je kunt altijd blijven groeien. Beide CMS systemen beschikken over duizenden plug-ins die je kunt gebruiken voor je website. Deze plug-ins kun je over het gehele internet vinden of zelfs binnen het CMS zelf. Probeer echter niet te veel plugins te gebruiken. Uit ervaring kan ik zeggen dat WordPress op een normale shared hosting erg traag wordt.

Beide CMS systemen hebben een grote community (forums) waar vragen worden gesteld en je ideeën en tips kunt vinden. Joomla en WordPress zijn beide geheel gratis in het gebruik wat het erg aantrekkelijk maakt om te gebruiken.
joomla of wordpress

Joomla

 • Uitermate geschikt voor grote websites (grote organisatie, portal).
 • De ontwikkelingstijd is gemiddeld (langer dan WordPress)
 • Door de overzichtelijke vormgeving makkelijk in gebruik.
 • Maakt gebruik van Templates, ontwikkeld met veelzijdigheid.
 • Ondersteund HTML 5 en CSS 3
 • Meer dan 6000 plug-ins beschibaar en eigen plug-ins om uit te breiden
 • SEO vriendelijk maar het vergt wel meer configuratie van bij WordPress

joomla of wordpress

WordPress

 • Uitermate geschikt voor een blog website of een kleine bedrijfs website.
 • Zeer korte ontwikkelingstijd, erg snel online
 • Ontzettend gemakkelijk in gebruik
 • WordPress gebruikt themes die voornamelijk gericht zijn op content.
 • Ondersteund HTML 5 en CSS 3
 • Meer dan 12000 plug-ins beschikbaar
 • Ontzettend SEO vriendelijk, je hebt controle over je URL structuur en gemakkelijk te configureren.

Conclusie Joomla of WordPress?

Zowel Joomla als WordPress zijn ontzettend goede CMS systemen waar zelfs een beginner goed mee uit de voeten kan. Ze zijn beide non-stop in ontwikkeling dus er komen altijd verbeteringen en bug fixes. Tip van onze kant, Update je CMS regelmatig om problemen te voorkomen en ook je plugins. Nu is de vraag welk CMS het beste bij jou past?

Ons advies:

Joomla:

Grote zakelijke website, kleine of grote particuliere website, forums en grote portals.

WordPress:

Kleine tot gemiddelde zakelijke website, kleine tot gemiddelde particuliere website en kleine tot grote blog website.

Wij hopen dat de keuze wat gemakkelijker is geworden door dit artikel en wensen je succes met het bouwen van je nieuwe website.

Heeft dit artikel de doorslag gegeven?