Wat is een VPS?

VPS is een afkorting voor Virtual Private Server. In dit artikel gaan we verder in op de Virtual Private Server en kijken we onder andere wanneer een VPS nu geschikt is.

Een Virtual Private Server, ook wel VPS genoemd, is eigenlijk niks minder dan een eigen server waarop software is geïnstalleerd. Deze software zorgt ervoor dat je VPS toegankelijk is via een internetverbinding. Wanneer je VPS letterlijk vertaald naar het Nederlands wordt het al enigszins duidelijk wat je kunt verwachten. Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekend het ‘Virtuele Prive Server’. De term ‘Server’ is niet voor iedereen vanzelfsprekend daarom lichten we deze in het kort toe.

Wat is een Server?

Een server is een soort van computer. Deze computer bestaat uit onder andere werkgeheugen (RAM), rekenkracht (CPU) en harde schijven waarop je software wordt geïnstalleerd (HDD). Een goed voorbeeld van software dat op een server wordt geïnstalleerd is Plesk. Deze software wordt vaak gebruikt bij webhosting om het administratieve beheer te vereenvoudigen in een duidelijke interface.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende soorten software ontwikkeld om virtualistatie mogelijk te maken op een server. Met de huidige software is het dus mogelijk om schijfruimte en werkgeheugen van een server op te splitsen in meerdere virtuele servers. (VPS’en). Hierdoor is het mogelijk dat een server over meerdere gebruikers kan beschikken. Op elke virtuele server zit een eigen besturingssysteem, hierdoor beschikt elke VPS over zijn eigen Administrator met root-toegang om taken te kunnen uitvoeren.

Wanneer is een VPS geschikt voor mij?

vpsIn de meeste gevallen bieden fysieke servers meer mogelijkheden dan een VPS. Wanneer je een klein programma of een kleine website op een fysieke server wilt laten draaien spreken we van een ‘overkill’. Een VPS biedt in deze gevallen meer dan genoeg flexibiliteit en is een uitstekend alternatief voor een fysieke server.

Toch is er enigszins technische kennis verreist wanneer je kiest voor een VPS hosting. Doordat een Virtual Private Server zo flexibel is beschik je over vele mogelijkheden. Je kunt inloggen als administrator en via een control panel vele soorten software installeren en onderhouden. Daarbij is technische kennis een vereiste. Je moet de veiligheid van je VPS goed in de gaten houden en zorgen dat je software altijd up to date is. Ben jij technisch onderlegd en kun je goed omgaan met computersystemen en control panels dan is een VPS wellicht interessant. Beschik je niet over deze kennis en wil je toch graag een VPS? Tegenwoordig bieden veel hosting providers een Managed VPS Hosting aan. Zo kun je toch gebruik maken van alle voordelen die een VPS biedt, en doet je hosting partner het onderhoud.

Mijn website is traag… Tijd voor een VPS?

Als je website traag wordt en hij is eigenlijk niet meer vooruit te branden dan kun je overwegen over te stappen op een VPS. Voordat je dit daadwerkelijk in gang gaat zetten is het verstandig om te kijken of het wel aan je hosting ligt. Een shared hosting is een stukje van een server die je deelt met vele andere gebruikers. Als een website dat op het zelfde cluster zit als jij hevig onder vuur ligt dan heb jij hier ook last van. Controleer dus eerst bij je hosting provider of dit het geval kan zijn. Meer verschillen tussen VPS en shared hosting kun je lezen in ons artikel Shared hosting, VPS hosting of dedicated server hosting?.

Controleer ook of je website niet te “zwaar” is. De opbouw van je website bepaald een deel van je snelheid.

  • Zijn je afbeeldingen niet te groot?
  • Gebruik je onnodig veel plugins?
  • Is je code juist opgebouwd?
  • Laad ik teveel externe CSS en Javascript bestanden?

Dit zijn slechts enkele punten die je website enorm kunnen vertragen. Is al het bovenstaande niet het geval en je shared hosting zou ook goed moeten functioneren dan is een VPS een uitstekende oplossing. De response tijd van een VPS is vaak hoger dan die van een shared hosting en dit versneld het laden van je website enorm!

Interesse in een VPS hosting?

-> Vergelijk Nederlandse VPS hosting providers