Linkbuilding voor mijn website

Linkbuilding is een zeer tijdrovende klus. Je kunt niet zomaar wat doen en het is verstandig om een goed overzicht bij te houden van uitgaande en binnenkomende links. Je kunt dit doen aan de hand van de volgende stappen:

1) Relevante en gerelateerde websites

Wanneer je start met linkbuilding voor je website ga dan altijd opzoek naar websites die gerelateerd zijn aan jou website. Een link is veel waardevoller wanneer het onderwerp / product hetzelfde is. Het is dus nutteloos om een link uit te wisselen met een online kledingwinkel wanneer je zelf een website hebt die gaat over bloemen.

2) Onderzoek de website waar je een linkruil mee gaat doen

Het kan zijn dat je redelijk snel een website vind waar je een link mee zou willen ruilen. Toch raden we je aan om eerst goed te kijken naar de kwaliteit van de website. Staat er goede en informatieve content op de website en wat vinden de huidige bezoekers van de website? Etc.

3) Hoe kom je in contact?

Nadat je alles zorgvuldig hebt gecontroleerd dan kun je op zoek naar de contactinformatie. Hoe kom ik in contact met de eigenaar van de website waar ik een link mee wil ruilen? Moet ik een mail sturen of heb ik ook de mogelijkheid om te bellen?

4) Probeer het natuurlijk te houden

Linkbuilding kan goed zijn voor je website maar zoals al eerder gezegd wees er voorzichtig mee. Natuurlijke links zijn vaak nog steeds de beste links. Nodig bezoekers van je website of blog dus uit om een artikel of pagina te delen.

5) Houdt een overzicht bij van je linkbuilding

Maak een overzichtelijk document aan waar je zorgvuldig al je websites opslaat waar je links mee uitwisselt. Verwerk in dit document ook de datum van het uitwisselen en met wie je contact hebt gehad over de linkruil.

LinkbuildingWanneer je start met linkbuilding voor je website dan is het verstandig om dit zorgvuldig bij te houden. Op deze manier hou je het overzicht en weet je precies met welke websites je linkt. Wanneer je zo’n overzicht bijhoudt dan is het ook eenvoudig om te controleren of een website nog wel terug linkt naar jou website. Kun je nergens meer een link terugvinden? Haal dan ook zijn link van je website.

Tegenwoordig zijn er nog steeds webdevelopers die misbruik maken van het linken. Zij doen zich bijvoorbeeld eerst voor als een bloemenverkoper en vervolgens veranderen ze ineens alle content op de website en is het ineens een sexshop. Dit kan dan content zijn wat niet gerelateerd is aan jou website en bovendien ook nog 18+ is. Wanneer dit gebeurd is zo’n link eerder schadelijk voor je website dan positief. Houd je overzicht dus goed bij en kijk regelmatig of je links nog goed zijn.

Er zijn soms ook websites die naar jou website link zonder dat je dit weet. Via Google Webmaster Tools kun je dit redelijk bijhouden welke websites er naar jou linken. Als er websites naar jou linken waarvan jij liever niet hebt dat zij dit doen dan kun je hier iets aan doen. Google Webmaster Tools heeft een optie waarmee je dit in kunt dienen bij Google. Meer informatie over links afwijzen (disavow links) vind je hier. Gebruik deze optie niet te snel of te vaak. Veel voorkomende fouten zie je in onderstaande video:

Ben je geïnteresseerd in meerdere manieren om bovenaan te komen in de organische zoekresultaten van Google? Lees dan ook ons artikel over “SEO tips