Managed hosting of unmanaged hosting: wat kies jij?

Bij het afsluiten van een hostingpakket, kies je zelf of je managed of unmanaged hosting af wil nemen. Veel mensen vinden het lastig om de juiste keuze te maken tussen managed en unmanaged hosting. Dit komt simpelweg omdat zij niet weten wat deze begrippen precies betekenen. Loop jij tegen hetzelfde probleem aan? Lees dan in dit artikel wat managed hosting precies is en wat unmanaged webhosting inhoudt. Weet je wat beide begrippen betekenen, dan kun je gemakkelijker bepalen welke vorm van webhosting het beste bij jou past.

Managed hosting

Kies je voor een managed hostingpakket voor jouw website of webwinkel, dan krijg je ondersteuning voor alle taken en mogelijke problemen binnen jouw IT-netwerk. Deze ondersteuning wordt door de hostingprovider aangeboden. Als klant ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de server, maar neem je een kant-en-klaar hostingpakket met optimale ondersteuning af. Wil je bijvoorbeeld je virtuele hardware aanpassen of updaten, dan wordt dit geregeld door de hostingprovider. Jij geeft door wat je wil en de hostingprovider zorgt ervoor dat dit gebeurt.

Het afnemen van een managed hostingpakket brengt enkele voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van managed webhosting, zijn de volgende:

  • Je profiteert van actieve servermonitoring: de webhoster controleert continu of er problemen, storingen of andere onregelmatigheden opduiken.
  • Je profiteert van een extra stukje veiligheid. Managed webhosting is namelijk altijd gekoppeld aan strenge beveiligingscontroles.
  • Je kunt je hostingpakket altijd aan laten passen, zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen.

Zeker als je niet veel verstand hebt van webhosting en alles wat hierbij komt kijken, is managed hosting interessant voor jou. Je hoeft namelijk zelf niets te doen, maar je krijgt wel het beste hostingpakket voor jouw website of webwinkel. Ook weet je zeker dat jouw website of webwinkel met deze webhosting goed beveiligd wordt.

Unmanaged hosting

Kies je voor een hostingpakket met unmanaged hosting, dan levert de webhoster alleen de server en het besturingssysteem van jouw hostingpakket. De provider vervangt defecte onderdelen van het hostingpakket en houdt het netwerk op orde, maar de andere webhosting gerelateerde taken moet je zelf op je nemen. Dit betekent dat je aanvullende software zelf moet installeren, updates zelf uit moet voeren en back-ups altijd zelf moet maken.

Het belangrijkste voordeel van unmanaged webhosting, is het feit dat deze vorm van webhosting veel goedkoper is dan managed hosting. Dit komt simpelweg omdat de webhoster minder voor jou hoeft te doen. Omdat je zelf meer doet, bespaar je de webhoster tijd en dit bespaart jou veel geld. Vind je het niet erg om wat meer zelf te doen, als je hiermee veel geld bespaart? Dan is unmanaged webhosting zeker iets voor jou.

Managed of unmanaged webhosting?

Unmanaged hosting is eigenlijk alleen interessant voor mensen die verstand hebben van webhosting. Alleen als je verstand hebt van alles wat bij webhosting komt kijken, kun je de hostingtaken van unmanaged hosting namelijk goed op je nemen. Heb je geen idee wat je doet, dan is de kans groot dat jouw website niet goed beveiligd wordt, een keer offline gaat of andere problemen krijgt. Als leek kun je daarom beter managed webhosting afnemen, terwijl de expert geld kan besparen met unmanaged hosting. Houd er wel rekening mee dat je voor unmanaged webhosting wat meer tijd uit moet trekken. Je moet meer zelf doen, dus hier moet je wel tijd in steken. Heb je geen zin om jouw kostbare uren in de hosting van je website te steken, dan kun je ook beter managed webhosting afnemen.