De voordelen en nadelen van een domeinnaam met lokale extensie

Bij het registreren van een domeinnaam kun je zelf kiezen welke extensie jouw url moet krijgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een .nl extensie, maar ook voor een .com extensie, een .org extensie of een .be extensie als je ook in België actief bent. Naast deze algemene extensies, komen er ook steeds meer lokale extensies bij. Denk hierbij aan de .amsterdam extensie, maar ook aan de Belgische .gent en .brussels extensie. Twijfel jij om een domeinnaam met lokale extensie af te sluiten? Lees dan in dit artikel wat de voordelen en nadelen zijn van een domeinnaam met lokale extensie.

De voordelen van een domeinnaam met lokale extensie

Het is niet voor niets dat er steeds meer domeinnamen met lokale extensie worden geregistreerd. Kies je voor een url met lokale extensie, dan profiteer je namelijk van de volgende voordelen:

  1. Lokalisatie wordt eenvoudiger. Zowel de bezoekers van jouw website als de zoekmachines kunnen precies zien waar jij actief bent als ondernemer.
  2. Je kunt meer domeinnamen registreren. Veel vrij algemene domeinnamen met een .nl extensie of een .com extensie zijn al bezet, terwijl deze domeinnamen met een lokale extensie nog wel vrij zijn.
  3. Je profiteert van onderscheidend vermogen. Door een .amsterdam extensie te kiezen voor jouw website, kun je bijvoorbeeld laten zien dat je een echt Amsterdams bedrijf bent. Een domeinnaam met lokale extensie is dan ook een soort branding-tool.
  4. Het maakt het zoekproces van de internetgebruiker gemakkelijker. Zoekt iemand naar een kapper in Amsterdam, dan weet hij of zij met de extensie .amsterdam in de domeinnaam van een kapper in ieder geval dat het om een Amsterdamse kapper gaat.

Daar komt nog bij dat domeinnamen met lokale extensies vaak helemaal niet prijzig zijn. Je investeert een klein bedrag en je profiteert van bovenstaande voordelen.

De nadelen van een domeinnaam met lokale extensie

Het registeren van een domeinnaam met lokale extensie heeft enkele voordelen, maar deze domeinnamen brengen ook enkele minpunten met zich mee. De belangrijkste minpunten van deze domeinnamen, zijn de volgende:

  1. Het kan even duren voor jouw domeinnaam geïndexeerd wordt door zoekmachines als Google, simpelweg omdat het om vrij nieuwe domeinnamen gaat waar lang niet alle zoekmachines al goed op ingespeeld zijn.
  2. Een domeinnaam met lokale extensie is minder gebruiksvriendelijk dan een standaard domeinnaam. Veel mensen zijn het niet gewend dat ze .gent of .amsterdam in moeten typen bij het intikken van een url en deze onwennigheid heeft invloed op de gebruiksvriendelijkheid van de domeinnaam.
  3. Een domeinnaam met lokale extensie geeft niet altijd een goede indruk. Uit onderzoek is gebleken dat niet iedereen graag in zee gaat met een bedrijf met een domeinnaam met lokale extensie, simpelweg omdat men dit soort domeinnamen niet gewend is en hierdoor wat argwanend kan zijn naar het bedrijf in kwestie.

Vind jij de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Kies dan voor een domeinnaam met lokale extensie. Vind je de nadelen net wat zwaarder wegen dan de pluspunten van een domeinnaam met unieke extensie op basis van je locatie? Dan kun je beter een standaard domeinnaam blijven gebruiken voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld met een .nl of .com extensie.