Shared hosting, VPS hosting of dedicated server hosting?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren van hosting. In dit artikel gaan wij de verschillen tussen shared hosting, VPS hosting en dedicated server hosting behandelen.

Shared Hosting

Als je een website of applicatie hebt en je draait deze op een shared hosting pakket dan draait je website of applicatie op een server van het desbetreffende hosting bedrijf. Alle websites en of applicaties die op deze server staan maken tegelijkertijd gebruik van de hardware resources en server capaciteit. De onderstaande afbeelding maakt het misschien iets duidelijker.

shared hosting vps hosting of dedicated server hosting

Zoals we al eerder hebben aangegeven kunnen alle klanten die op deze server zitten tegelijkertijd aanspraak doen op de beschikbare hardware resources. Wanneer er 1 website of applicatie overmatig veel aanvragen doet dan kunnen andere die op dezelfde server zitten hier hinder van ondervinden. De websites of applicaties van de andere gebruikers worden ontzettend traag of functioneren totaal niet meer.

Beginners en mensen met weinig tijd of interesse kiezen vaak voor een shared hosting. Bij een shared hosting wordt namelijk alles onderhouden door de webhoster. Je hoeft zelf nooit de server te updaten of extra te beveiligen want dat doet de desbetreffende webhoster voor je.

Een shared hosting is relatief goedkoop als je deze vergelijkt met de andere opties die je hebt. De kosten zijn laag maar de performance en uptime laten vaak wat te wensen over. Dit is natuurlijk niet altijd het geval maar vooral bij de goedkopere hosting providers zul je deze problemen tegenkomen.

VPS Hosting

Als je geen hinder wilt ondervinden van andere gebruikers en tegen een relatief lage prijs je website(s) of applicatie(s) wilt hosten, dan is VPS hosting een goed alternatief. Bij een VPS hosting heb je namelijk een stuk van de server capaciteit tot je beschikking. Andere gebruikers kunnen geen gebruik maken van deze capaciteit en op deze manier heb je dus nooit last van andere gebruikers op dezelfde VPS server. Onderstaande afbeelding geeft misschien beter weer wat wij bedoelen.

shared hosting vps hosting of dedicated server hosting

Je hebt verschillende soorten VPS hosting. Zo kun je kiezen voor een managed VPS hosting of voor een unmanaged VPS hosting. Bij een managed VPS hosting beheert de hosting provider een groot gedeelte van je VPS hosting. Deze zal je helpen met de configuratie en updates. Bij een unmanaged VPS hosting moet je alles zelf configureren en updaten. Meer hierover kun je lezen in ons artikel “Managed of unmanaged VPS hosting“.

Naast de keuze tussen een managed of unmanaged VPS hosting heb je ook de keuze om een besturingssysteem te kiezen wat je wilt installeren op je VPS. Je hebt de keuze tussen een Linux VPS en een Windows VPS. In het artikel “VPS Hosting – Linux VPS of Windows VPS” kun je hier meer over lezen.

De grote en capaciteit van je VPS hosting hangt volledig af van wat de hosting provider aanbiedt, je wensen en je budget.

Dedicated Server Hosting

Bij een dedicated server heb jij het volledige beheer over hoe jij je server in wilt richten. Deze server deel je met niemand en je hebt zelf de volledige beschikking over alle hardware resources.

shared hosting vps hosting of dedicated server hosting

Bij een dedicated server geldt hetzelfde als bij een VPS hosting. Je kunt de standaard hardware specificaties helemaal naar eigen wensen inrichten. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld extra RAM geheugen, meer dataverkeer per maand of misschien wil je wel meer opslagruimte voor je website(s) en of applicatie(s).

Nadat jij je dedicated server hebt samen gesteld gaat de hosting provider deze voor jouw bouwen en plaatsen in het server-rack. Bij een VPS hosting kun je gemakkelijk upgraden of eventueel downgraden. Bij een dedicated server is dit anders en moet er bij een updrade of downgrade ook daadwerkelijk hardware worden vervangen.

In de meeste gevallen is dedicated server hosting duurder dan een VPS hosting. Dit wil echter niet zeggen dat dedicated server hosting altijd beter of sneller is dan een VPS hosting.

Even kort de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

 • Goedkoop
 • Onderhoud is voor de hosting provider
 • Direct aan de slag

Nadelen

 • Beperkte schijfruimte en dataverkeer
 • Snelheid en uptime zijn beïnvloedbaar. Dit komt vaak door andere gebruikers op dezelfde server
 • Je kunt zelf haast niks configureren op de server
Voordelen

 • In vergelijking met een dedicated server relatief goedkoop
 • Je kunt zelf de VPS server configureren
 • Geen hinder van andere gebruikers en meestal sneller dan een shared hosting

Nadelen

 • In vergelijking met een shared hosting een stuk duurder
 • Je dient eerst zelf de server te configureren (tenzij je kiest voor een Managed VPS Hosting)
Voordelen

 • Een hele server compleet voor jezelf
 • Je kunt zelf de server configureren
 • Sneller dan een Shared Hosting of een VPS Hosting

Nadelen

 • In vergelijking met een VPS Hosting aan de dure kant
 • Volledig beheer kan nadelen hebben wanneer je niet over voldoende technische kennis beschikt